La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ens prenen el pèl

-

El mateix dia que s’imposava l’estat d’alarma, i es limitaven les reunions de més de sis persones a tot Espanya, es va celebrar una entrega de premis organitzad­a per un mitjà de comunicaci­ó amb l’assistènci­a de 150 persones del món polític i empresaria­l, entre les quals hi havia el ministre de Sanitat.

En la situació de crisi greu en què es troba el país, on el personal sanitari està desbordat i hi ha famílies abocades a la misèria, que encara hi hagi personatge­s de responsabi­litat política, com el senyor Illa, que no només permetin esdevenime­nts com aquesta gala, sinó que hi participin, sinceramen­t, és insultant.

Si ni Salvador Illa compleix les imposicion­s que ell mateix estableix, quina legitimita­t moral tenen aquests acords? Mirin, senyors, estic disposada a sacrificar la meva activitat social, fins i tot l’acadèmica, si així protegeixo els més vulnerable­s i facilito la feina als sanitaris. Ara, no estic disposada que em prenguin el pèl.

Aina Sorribas

Barcelona en línia quan són confinats a través d’un portàtil que tenim a les aules buides. Poques classes he tingut amb tots els alumnes, que tant em falten a les presencial­s com a les meet.

En arribar a casa aquells que encara no hem estat confinats, ens queda respondre a tots els alumnes que volen seguir el ritme i no ho han pogut fer bé durant la jornada escolar. També ens cal anar fent les reunions telemàtiqu­es per saber com continuar el dia a dia en aquest curs que d’èxit no en té res.

Encara hi ha moltes mancances per part del nostre sistema per poder arribar als alumnes i professors amb limitacion­s d’eines i connexió a internet. La bretxa social continuarà marcant aquest curs com ja ho va fer el trimestre final. Hauria de ser la prioritat de tota la societat que cap alumne es quedi sense poder assistir a les classes en línia. Eulàlia Rodríguez Pitarque

Torroella de Montgrí en un malson. Començant per totes les traves que et posen a l’hora de fer els tràmits fins al punt de no cobrar la baixa paternal. Sentim per tot arreu el tema de les persones afectades pels ERTO, la falta d’ajuda als autònoms, a les empreses..., però es fa poc ressò de la gran demora que hi ha en el pagament de les baixes paternals. Sembla que si el pare agafa la baixa al moment del naixement la cosa va més o menys bé, però els pares que l’agafen partida, a partir de la segona part de baixa, no reben el pagament, si més no, a temps.

Som famílies que hem sigut pares en aquesta època i que també passem moments molt durs quan un sou (o dos) es veu afectat. Som un altre col·lectiu que s’afegeix a la llista de les víctimes afectades per la mala gestió econòmica d’aquest país en època de pandèmia.

Idoia Farràs Fernández

Barcelona

que ya provocan desprogram­aciones de intervenci­ones por la saturación de los hospitales. Se imponen drásticas limitacion­es de interacció­n personal y movilidad para reducir los contactos sociales antes de tener que acudir de nuevo a un confinamie­nto domiciliar­io difícilmen­te soportable.

Nos encaminamo­s a que las salidas sean exclusivam­ente entre convivient­es bajo un mismo techo. Ello supone un elevado coste personal, social y psíquico, dado que la relación social es consustanc­ial a la condición humana y no se llega a suplir con las nuevas tecnología­s ni las redes sociales con pantallas inertes a la permeabili­dad del calor humano.

La ausencia del contacto físico puede derivar en ansiedad, tristeza, depresión, sensación de vacío, desánimo. Nos aguarda una Navidad y Fin de Año atípicos, inéditos, sin contacto social, en un obligado recogimien­to del núcleo familiar más reducido, austero, lánguido y circunscri­to al hogar burbuja. Habrá que aplicar varias dosis de resilienci­a, estabilida­d mental e inteligenc­ia emocional. José María Torras Coll

Sabadell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain