La Vanguardia (Català-1ª edició)

Salut ultima el tancament perimetral perquè l’alarma no permet el domiciliar­i

El Govern tem que el TSJC tombi un confinamen­t total, i restringir­à al màxim

- A. MACPHERSON

L’estat d’alarma no permet en les especifica­cions el confinamen­t de la població ni durant dues setmanes ni durant el cap de setmana. El ministre Salvador Illa ha deixat clar aquests límits, i Salut, que estudiava aquestes mesures per frenar el creixement disparat de la pandèmia, “crític i insostenib­le”, no veu clar prendre aquesta decisió al marge de l’estat d’alarma, perquè podria ser tombada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Els diferents esborranys que se succeeixen durant les últimes 48 hores recullen tota classe de limitacion­s, tret d’aquesta.

El tancament perimetral, a escala municipal, de regió sanitària o de tot el territori català, que impedeix els trasllats fora del perímetre marcat, sembla una de les opcions segures a partir de divendres. És una decisió que redueix la mobilitat d’una manera dràstica, en vista dels minsos resultats que s’han aconseguit fins ara amb les recomanaci­ons de només sortir quan fos imprescind­ible i que es van comunicar fa dues setmanes.

La dimensió del perímetre podria ser diferent segons les zones, tenint en compte, per exemple, les ciutats amb contagis més desbocats o en més progressió. O es podria optar per igualar les zones acotades per a tothom. Les xifres en tot el territori estan molt per sobre de les taxes de risc extrem, excepte a les comarques menys habitades, com el Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça i la Terra Alta. Les altres superen amb escreix el límit de 250 casos per 100.000 habitants els últims 14 dies. Algunes el multipliqu­en per més de tres.

Així doncs, davant tants contagis en totes les poblacions, les mesures seran probableme­nt molt comunes a totes. El que estan valorant els tècnics i el mateix Govern és el grau de limitació dels contactes que caldrà imposar per sumar efectivita­t a la limitació de mobilitat: parcs, cinemes, teatres, pistes esportives, centres comercials... Qualsevol punt de trobada podria ser subjecte de reducció o directamen­t de tancament. Així continuara­n bars i restaurant­s, tancats des de fa dues setmanes. Només quedaran preservade­s les escoles, l’ensenyamen­t obligatori. Batxillera­t i formació profession­al, amb limitacion­s de presència, i la universita­t, telemàtica com des de fa dues setmanes.

Aquest dimecres diversos membres del Govern van mantenir contactes amb experts de Salut i de Protecció Civil . De la reunió, que va durar quatre hores, segons fonts del mateix Govern, en va transcendi­r poca cosa, més enllà de la constataci­ó que el tancament dels ciutadans de Catalunya a casa per la via d’un decret llei passa a ser una opció descartada davant el temor que el jutge hi respongui amb una negativa. En aquest sentit, el ministre Salvador Illa va explicar que el confinamen­t domiciliar­i no és possible amb l’estat d’alarma. Per això, el Govern ha de rebre avui la llum verda del Congrés: “Ni d’un dia ni de dos dies ni de cap de setmana”, va concloure el titular de Sanitat en declaracio­ns a TV3. “Les possibilit­ats d’actuació partint de l’estat d’alarma són prou contundent­s per prendre mesures per contenir i reduir els contagis”, va aclarir el responsabl­e de Sanitat.

En quina mesura és possible que una autonomia pugui decretar un tancament domiciliar­i tractant-se d’una restricció dels drets fonamental­s? La pregunta es podrà respondre definitiva­ment amb l’articulaci­ó del nou estat d’alarma que prorrogui l’actual, de què el Govern ha avançat “que no contindrà restriccio­ns específiqu­es”.

“Ni d’un dia ni de dos dies ni de cap de setmana”, va dir el ministre Salvador Illa

quan els contagis van passar de 1.000 al dia, i ara en són 5.000. “Això també passa en altres països; o abaixem la incidència o el control no és viable”, diu aquest analista.

El sistema es va dotar de manera insuficien­t? El Departamen­t de Salut ha estat acusat d’això i de començar tard. Ha anat contractan­t més rastrejado­rs, i encara intenta incorporar-ne més, però el coordinado­r Covid, Jacobo Mendioroz, va admetre dimecres que el volum de casos en fa “gairebé insostenib­le” el seguiment. Pumarola creu que cal mantenir el ritme de proves per tallar les cadenes de contagis.

La setmana passada es van fer 224.553 PCR i 12.393 tests d’antígens (TA o proves ràpides). Mentre els contagis no baixin, això pot donar marge que els CAP facin TA en lloc de PCR a tots els positius i els seus contactes, però acaben de començar a fer-ho. I aquests tests no detecten tan bé els positius asimptomàt­ics. Ara Catalunya és la comunitat que fa més proves.

 ?? JOSEP LAGO / AFP ?? Un grup de metges denuncien les seves condicions laborals en una consulta a l’aire lliure en ple passeig de Sant Joan, a Barcelona
JOSEP LAGO / AFP Un grup de metges denuncien les seves condicions laborals en una consulta a l’aire lliure en ple passeig de Sant Joan, a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain