La Vanguardia (Català-1ª edició)

El retard de les PCR indica que el control toca sostre pels molts contagis

- MARTA RICART

Els últims dies han augmentat a Catalunya les queixes per retards en l’elaboració i el lliurament de resultats de les proves PCR per detectar el coronaviru­s. La rematada ha estat el col·lapse del laboratori de l’hospital Vall d’Hebron, que tarda entre vuit i deu dies a donar resultats, en lloc del màxim fixat de 24 o 48 hores. Aquesta situació mostra que el sistema de control i rastreig de casos ha tocat sostre per l’augment de contagis. “Si no baixa la incidència, ja no es pot fer seguiment de tots els casos”, avisa Daniel López Codina, de l’equip Biocomsc de la Universita­t Politècnic­a (UPC), que analitza l’epidèmia.

El laboratori de Vall d’Hebron és un dels grans centres que processen més PCR. Analitza totes les dels centres d’atenció primària (CAP) de l’Institut Català de la Salut a Barcelona, les de l’hospital i d’altres. La setmana passada el nombre de mostres que va rebre va superar àmpliament la seva capacitat i va provocar una acumulació. Si s’acumulen PCR durant la setmana, la instal·lació es posa al dia el cap de setmana, ja que treballa les 24 hores els set dies, però aquesta vegada no n’hi ha hagut prou, i necessitar­à aquest cap de setmana també, va explicar ahir Tomàs Pumarola, cap de microbiolo­gia de l’hospital, que va admetre que la capacitat del seu laboratori ha tocat sostre.

Analitza 4.000 PCR al dia, de les 30.000 que es fan. La setmana passada li van arribar 6.000 o 7.000 mostres al dia, i un dia, 11.000. S’ha de pensar que ara aquest laboratori fa tantes PCR en dos dies com altres anys durant els quatre mesos de la campanya de la grip (8.000), va assenyalar Pumarola.

Va contribuir a l’acumulació de mostres que Vall d’Hebron va fer proves a tot el personal de l’hospital: 7.600 PCR. A alguns pacients als seus CAP els van dir que s’havia avariat una màquina o que s’havien perdut mostres. Pumarola afirma que no es perden mostres i que tenen vuit màquines, i és habitual que en falli una o altra, però no sol tenir grans efectes. Però sí que ha reduït la capacitat d’anàlisi un retard de dues empreses en els subministr­aments de material per a les proves.

El laboratori ha destinat més personal, espera màquines noves, ha derivat PCR a altres centres i preveu augmentar la seva capacitat amb el sistema de pooling, en què processa les mostres de vuit en vuit. Si un grup surt positiu, s’analitzen totes les mostres d’una en una.

Tots els laboratori­s estan al límit, i les queixes creixen. Un centenar d’alumnes d’un institut de Montcada i Reixac esperen des de fa deu dies els resultats de les proves. Una escola de Cornellà té una classe en una quarantena que s’acabaria demà, però encara no els han fet les PCR. Esperen que sigui avui. O l’alcaldessa d’Esplugues ha demanat que es reforcin els CAP perquè hi ha pacients que esperen una setmana per fer-se una prova.

López Codina assenyala que l’augment de contagis, més els cribratges en municipis, escoles o residèncie­s, multipliqu­en els positius i contactes, i ja és molt difícil fer-ne el seguiment. Les dificultat­s van començar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain