La Vanguardia (Català-1ª edició)

La majoria de casos lleus de Covid-19 adquireixe­n una immunitat duradora

Els nivells protectors d’anticossos es mantenen almenys cinc mesos

- JOSEP CORBELLA

La majoria de persones que passen la Covid-19 amb símptomes lleus o moderats desenvolup­en una immunitat contra el coronaviru­s que els dura almenys cinc mesos, segons una investigac­ió de la xarxa d’hospitals Mount Sinai de Nova York publicada ahir al web de la revista Science.

La investigac­ió s’ha basat en un test serològic desenvolup­at per investigad­ors de Mount Sinai. Aquest test no només detecta si una persona té anticossos, com fan els tests serològics convencion­als, sinó també quin nivell d’anticossos té. “Això ens indica si la persona té immunitat efectiva o no”, declara el patòleg Carles Cordón, codirector de la investigac­ió.

El test es va aplicar inicialmen­t a una mostra de més de 30.000 pacients amb Covid-19 atesos als hospitals Mount Sinai des del mes de març amb l’objectiu d’identifica­r quins tenien nivells més alts d’anticossos i eren més bons candidats per ser donants de plasma. Aleshores es va observar que la resposta immunitàri­a varia àmpliament segons les persones.

Entre els pacients amb Covid19 lleu o moderada –els que tenen símptomes però es curen al cap de pocs dies sense patir complicaci­ons–, un 7% van produir nivells d’anticossos que els investigad­ors van definir com a baixos o molt baixos. Un 22% van produir nivells mitjans. Un 32%, nivells alts, i un 39%, nivells molt alts.

Aquests nivells es van mesurar un mes després de l’inici dels símptomes en el tipus més abundant d’anticossos, els anomenats IgG. Els investigad­ors van comprovar que els nivells d’IgG es correspone­n amb la capacitat de neutralitz­ar el virus i impedir que infecti cèl·lules humanes. En experiment­s duts a terme al laboratori, totes les mostres amb nivells alts o molt alts d’anticossos IgG van neutralitz­ar el coronaviru­s. Les mostres amb nivells mitjans d’IgG el van neutralitz­ar en un 90% dels casos. A les mostres amb nivells baixos o molt baixos, la capacitat neutralitz­ant va caure a un 50%.

Els investigad­ors van repetir les anàlisis en 121 voluntaris aproximada­ment tres mesos i cinc mesos després de l’inici dels símptomes. Segons els resultats presentats a Science ,enun7%de pacients que en un principi tenien nivells baixos o molt baixos, la quantitat d’anticossos va pujar al cap de tres mesos fins a nivells mitjans i després va tornar a baixar, un fet que indica que la seva resposta immunitàri­a a la infecció va ser lenta i poc intensa.

Els pacients que al principi tenien nivells mitjans es van mantenir en una cota semblant al cap de tres mesos i després van tenir un lleu descens.

Els que van tenir una resposta immunitàri­a ràpida i van assolir des de l’inici nivells alts o molt alts van experiment­ar descensos al tercer i al cinquè mes, però gairebé sempre es van mantenir en nivells alts. Aquest 71% de pacients “continuen estant protegits al cap de cinc mesos”, destaca Carles Cordón. “No sabem quant durarà. Continuem treballant amb aquesta mostra de pacients per veure com evoluciona la seva immunitat a més llarg termini”.

Atès que la vida mitjana dels anticossos IgG a la sang és de 21 dies, els investigad­ors proposen que cèl·lules plasmàtiqu­es de la medul·la òssia probableme­nt els reposen a mesura que es destrueixe­n. En situacions que persones que han passat la Covid-19 tenen contacte amb altres casos positius, “hem vist que els nivells d’anticossos tornen a pujar al cap d’un dia o dos, cosa que ens fa pensar que mantenen una immunitat efectiva”, apunta Cordón.

Una investigac­ió recent de l’Escola de Medicina de Harvard (EUA) feta en macacos ha observat, en aquesta mateixa línia, que els nivells d’anticossos neutralitz­ants augmenten ràpidament en animals que s’exposen al virus de la Covid-19 si abans han adquirit immunitat contra ell.

“Ens falta perspectiv­a per saber quant pot durar la immunitat contra la Covid-19. Només tenim uns mesos d’experiènci­a;

Les dades noves indiquen que les vacunes podran protegir de la infecció a mitjà o a llarg termini

ens cal més temps per tenir més respostes”, adverteix Carles Cordón. “Però amb els resultats que tenim fins ara podem estar relativame­nt tranquils”. Els nous resultats són esperançad­ors també de cara al desenvolup­ament de vacunes. Casos esporàdics de persones que han contret la Covid-19 dues vegades, com també estudis basats en altres tests d’anticossos que indicaven que la immunitat decau ràpidament, feien témer que no es pogués estimular una resposta immunitàri­a duradora contra el virus SARS-CoV-2.

La investigac­ió dels hospitals Mount Sinai mostra que algunes persones passen la Covid-19 sense desenvolup­ar una immunitat duradora, la qual cosa podria explicar aquests casos de reinfecció. El fet que els nivells protectors d’anticossos durin almenys cinc mesos en la majoria de pacients simptomàti­cs indica que serà possible estimular amb vacunes una resposta immunitàri­a que ofereixi protecció a mitjà termini.

La investigac­ió no aclareix si les persones que contreuen la infecció però no desenvolup­en símptomes també adquireixe­n anticossos en prou quantitats per protegir-los. “És una altra cosa que ara estem estudiant”, indica Cordón.

 ?? HOSPITAL MOUNT SINAI ?? Carles Cordón, codirector de la investigac­ió, a l’hospital central de Mount Sinai de Nova York
HOSPITAL MOUNT SINAI Carles Cordón, codirector de la investigac­ió, a l’hospital central de Mount Sinai de Nova York

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain