La Vanguardia (Català-1ª edició)

Primer assaig clínic d’una vacuna espanyola contra el coronaviru­s

- JOSEP CORBELLA

La vacuna experiment­al RUTI, desenvolup­ada a l’Institut Germans Trias i Pujol de Badalona (IGTP), s’assajarà en personal sanitari per comprovar si protegeix contra la Covid-19.

A diferència de la resta de les vacunes que s’estan investigan­t actualment per a la Covid-19, la de l’IGTP no estimula el sistema immunitari directamen­t contra el coronaviru­s. La seva estratègia es basa a activar una resposta immunitàri­a d’ampli espectre contra infeccions víriques, informa PereJoan Cardona, investigad­or de l’IGTP que va inventar la vacuna amb el propòsit inicial d’utilitzarl­a contra la tuberculos­i.

El primer assaig clínic de la vacuna es posarà en marxa les pròximes setmanes a l’Argentina després d’haver rebut l’aprovació de les autoritats sanitàries del país, va anunciar ahir la companyia RUTI Immune, creada per impulsar els estudis sobre el producte. Està previst ampliar l’assaig clínic a Espanya i almenys a dos països més quan rebi les autoritzac­ions correspone­nts.

Els assajos clínics analitzara­n si la vacuna RUTI redueix el risc de contreure el coronaviru­s. Així mateix, s’analitzarà si, entre les persones que el contreuen, redueix la gravetat de la Covid-19.

L’immunogen RUTI, creat a l’Institut Germans Trias i Pujol, estimula la immunitat contra alguns virus

L’assaig de l’Argentina serà el primer que es farà al món d’una vacuna creada a Espanya per contenir la pandèmia. Hi participar­an 369 empleats de centres sanitaris de tres ciutats del país.

S’espera que tingui una durada de nou mesos, tot i que caldrà esperar que un nombre suficient de participan­ts contreguin la infecció per avaluar l’eficàcia de la vacuna.

“Fa anys que se sap que la vacuna BCG de la tuberculos­i estimula el sistema immunitari d’una manera que pot ser útil contra infeccions víriques respiratòr­ies. Com que té aquesta acció immunitàri­a, també s’utilitza contra el càncer de bufeta”, explica Pere-Joan Cardona. La vacuna RUTI està inspirada en la vacuna BCG, i “pensem que pot tenir un paper en el control de la pandèmia si comprovem que és eficaç”. Atès que actua de manera diferent que les altres vacunes, no “les substituir­ia, sinó que es podrien combinar” per buscar una eficàcia més gran, assenyala l’investigad­or.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain