La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’AMB reclama a l’Executiu els fons per al transport

Les previsions apunten a un dèficit de més de 500 milions d’euros en el sistema de transport públic per la caiguda de viatgers

- MOBILITAT DAVID GUERRERO

El forat en els comptes dels operadors de transport públic no fa res més que créixer. Els números no surten de cap manera: la demanda s’ha estancat en un 60% en el millor dels casos mentre l’oferta es manté al 100% i fins i tot s’ha ampliat on ha estat possible. El confinamen­t, la caiguda de l’activitat econòmica, el teletrebal­l i la por del transport públic ha fet que es registrin entre gener i setembre 255,51 milions de validacion­s menys que durant el mateix període de l’any passat.

El dèficit extraordin­ari que presenti el sistema a finals d’any podria arribar a superar els 500 milions d’euros, potser més, en funció de com evolucioni la pandèmia d’aquí a finals d’any. Només fins al maig, quan es van saber les úniques dades oficials, ja es comptabili­tzaven pèrdues per valor de 200 milions. Aquí s’engloba el que han deixat d’ingressar per la venda de bitllets però també la despesa inesperada en productes desinfecta­nts, sistemes de protecció per a treballado­rs i passatgers, i les mesures preses per garantir que els trens, metros i autobusos són un lloc segur davant la Covid-19.

Davant aquest escenari, l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) ha mogut fitxa per reclamar al Govern central que compleixi amb el que va anunciar i aporti uns fons extraordin­aris “específics i d’aplicació immediata” que permetin cobrir el dèficit extraordin­ari del transport públic urbà, com també la caiguda d’ingressos dels taxistes. Ho va reclamar aquesta setmana mitjançant una moció al Consell Metropolit­à que va rebre el vot a favor de totes les formacions polítiques presents a l’AMB excepte dues d’àmbit local.

La proposta s’afegeix a la petició que va sortir en la mateixa línia del Parlament de Catalunya fa uns quants mesos. En aquesta proposta s’apuntava la necessitat de 600 milions d’euros per poder salvar la situació. La intenció de l’Executiu de Pedro Sánchez és distribuir al desembre a les comunitats autònomes una partida d’ajuts específica per a transport del fons Covid-19. No se’n sap la quantia, però probableme­nt està lluny de la xifra que reclama la Generalita­t. El Ministeri d’Hisenda va acordar amb el Ministeri de Transport uns 800 milions a repartir entre el transport públic de tot Espanya.

Només als autobusos de gestió indirecta, l’AMB calcula unes pèrdues de 18,5 milions d’euros. Es tracta de la porció més petita del conjunt del sistema de transport públic metropolit­à, amb un volum de passatgers molt inferior al de Transports Metropolit­ans de Barcelona (TMB), Renfe i Ferrocarri­ls de la Generalita­t (FGC). La diferència entre aquestes grans empreses públiques i les petites companyies de busos és la liquiditat de les caixes. Per això l’AMB també demana a l’Autoritat del Transport Metropolit­à (ATM) de poder fer ús de manera transitòri­a del saldo disponible de les liquidacio­ns provisiona­ls dels exercicis anteriors per atendre el dèficit que pateixen les empreses que gestionen els autobusos urbans i interurban­s en l’entorn metropolit­à.

De moment el que sí que ha fet el Govern central és l’aportació anual a l’ATM, valorada en 109 milions d’euros, una quantitat idèntica a la d’anys anteriors i que va dirigida al mantenimen­t ordinari del sistema. La Generalita­t, l’Ajuntament i l’AMB ampliaran la quantitat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain