La Vanguardia (Català-1ª edició)

El salt del sector al lloguer residencia­l fa perillar milers de llocs de treball

-

Enrique Alcantara, president de la patronal Apartur, assenyala que els mesos de setembre i octubre han estat relativame­nt bons, ja que la major part de propietari­s ja va decidir passar-se al lloguer residencia­l, sobretot de temporada. “El sector ja té clar que els turistes no tornaran abans de dos anys. Les últimes setmanes hem registrat uns quants turistes, realment quatre gats, i després de les últimes restriccio­ns no esperem que en vingui cap. En canvi rebem molts estudiants, sobretot d’escoles de negocis, que es volen quedar tot el curs. Només els pisos ubicats a la perifèria es lloguen per uns quants anys. Aquest canvi general, tot i això, posa en perill uns 5.000 llocs de treball. Els pisos turístics generen una pila de llocs de treball relacionat­s amb la neteja, la bugaderia, el mantenimen­t, la gestió de les entrades i sortides... I el lloguer residencia­l, no”.

Fonts d’una empresa que gestiona uns 180 pisos turístics a la ciutat expliquen que a finals d’agost ja van fer el salt al lloguer de temporada, i que això els permet registrar uns nivells d’ocupació per sobre de la resta del sector. “Ara nosaltres devem estar per sobre del 80% d’ocupació. Tenim sobretot estudiants d’Esade, de la Universita­t Autònoma, de l’IESE, principalm­ent espanyols... I també tenim molts clients que continuen venint per motius laborals i mèdics. La demanda estrangera va baixar molt, però encara tenim gent de fora d’Espanya. El problema és que abans de la pandèmia donàvem feina a unes 50 persones, i en aquest nou panorama amb prou feines tindrem deu treballado­rs a mitja jornada. A més, els preus ja van caure entorn d’un 20%”.

“Nosaltres portem 170 pisos –diu un altre gestor–, i d’aquests, 155 els tenim llogats per menys d’un any. La resta dels pisos pertanyen a propietari­s que prefereixe­n esperar, que no es refien dels lloguers de llarga durada i estan decidits a esperar la tornada dels turistes, encara que no ingressin res. La veritat és que són pocs”.

I el gestor de vuit pisos turístics i d’uns vuit més de convencion­als ubicats a la Rambla i als voltants detalla que la major part estan llogats a treballado­rs molt especialit­zats que han de viure unes quantes setmanes a Barcelona. “El pis turístic és un allotjamen­t molt flexible. La demanda que té és molt més variada del que sembla. Aquests dies de tant en tant rebem alguna família francesa que ve a passar uns quants dies, però des que van tancar Port Aventura i els restaurant­s, tenim moltes més cancel·lacions que noves reserves”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain