La Vanguardia (Català-1ª edició)

El morbo ven, la crueltat no

-

Els responsabl­es del laboratori de fa anys que experiment­en amb diferents fórmules de la perversió per aconseguir un producte que sostingui una audiència milionària que aguanta estoicamen­t a la graella de Telecinco. Des del punt de vista empresaria­l res a dir, ja que la jugada els ha sortit rodona, amb un espai que pot agradar més o menys però que és capaç de crear continguts de dilluns a divendres durant cinc hores consecutiv­es. El que va començar sent un altaveu més o menys groller i murri sobre l’actualitat de la premsa rosa ha fet un gir més aviat caníbal els últims anys. Què vull dir, amb això? Que els encarregat­s de maquinar l’ADN del programa han passat d’una fórmula en què esbudellav­en els famosos forans a coquetejar amb el sempre perillós joc de portar al límit els seus propis col·laboradors.

No és estrany que amb aquest nou gir el plató de Sálvame s’hagi convertit per a molts en una mena de cambra de gas on per una quantitat de diners més o menys considerab­les s’exposen que la seva vida salti feta a miques en qualsevol moment, i al darrere la seva honorabili­tat. És com si et conviden a prendre el te per explicar-te que la teva dona t’està enganyant amb un altre, que els teus pares s’han polit els diners que tenies estalviats i que un dels teus fills ha encastat el cotxe contra un fanal. I si no se’t posa bé el berenar prepara’t, perquè el sopar ja és al forn i el cas Mainat pot quedar en una anècdota.

Amb aquest panorama, semblava difícil superar el nivell de masoquisme dels ratolins que puntualmen­t van a la seva gàbia d’or cada setmana, però els responsabl­es ho han aconseguit amb un dels seus nous invents estrambòti­cs. Es tracta d’una nova secció dins el programa que han batejat com Quiero dinero i que es resumeix en aquella màxima tan antiga com el foc de fins on pot ser capaç d’arribar una persona per augmentar el seu compte corrent. La primera a provar l’experiment ha estat Chelo García Cortés, periodista amb gairebé 50 anys d’experiènci­a a l’esquena. Una trajectòri­a que sembla que ara vol dinamitar acceptant el repte de passar proves entre vergonyose­s i perverses amb què va sumant diners. Per això ha hagut de superar reptes propis d’adolescent­s amb grans, com ara quedar-se en calces, posar en compromís els seus propis companys o fer accions perverses com haver de cremar una fotografia d’Isabel Pantoja (una pràctica que amb un altre protagonis­ta havia arribat a ser considerad­a delicte penal al nostre país). Amb 25.000 euros guanyats, dimarts es va plantar i no va voler ensenyar els números del seu compte corrent, i ara és Antonio David qui té l’oportunita­t de fer negoci a costa de la seva dignitat. Les dades d’audiència no avalen aquesta pràctica, ara per ara. I és que molt de compte: el morbo ven, la crueltat no. I el més perillós d’encendre un ventilador de greixum és arriscar-te que en qualsevol moment la ronya canviï de rumb i t’empastifi tota la cara. I això comença a fer molt de tuf.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain