La Vanguardia (Català-1ª edició)

Madrid es desmarca de la resta i demana a Sánchez de tancar només el pont

Dotze comunitats prohibeixe­n entrades i sortides almenys fins al 9 de novembre

- CELESTE LÓPEZ

Volien convèncer Madrid, un cop més, perquè decretés el tancament perimetral de la regió per compartir límits, però al final ho van aconseguir només a mitges. Els presidents de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page; el de Castella la Manxa, Alfonso Fernández Mañueco, i la de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, van anunciar ahir a la tarda, des d’Àvila, on es van reunir, la decisió de prohibir les entrades i sortides de les regions, per bé que amb diferèncie­s. Les dues Castelles, fins al 9 de novembre, quan decau el toc de queda. Ayuso, per la seva banda, va buscar una fórmula particular diferent de la de la resta de les comunitats que també han pres aquesta decisió, fins i tot les governades pel PP (llevat de Galícia), i va anunciar que demanarà per escrit a Pedro Sánchez de poder fer el tancament de les seves fronteres per dies. Si no, no confinarà Madrid. La justificac­ió? Que no hi ha evidències clares que els tancaments perimetral­s llargs siguin efectius.

Sense comptar Madrid, ja són dotze les autonomies (incloses les dues ciutats autònomes) que han decidit tancar les “fronteres” (Catalunya les tancarà les pròximes hores). Només València, Galícia, Extremadur­a, Cantàbria, les Canàries i les Balears no ho han decretat.

Els presidents de les dues Castelles van indicar que, davant l’evidència de l’expansió del virus, no els quedava cap altra opció que reduir en la mesura possible la mobilitat, un dels instrument­s més efectius en la lluita contra la pandèmia.

Ayuso era reticent, molt, a adoptar aquesta decisió, sobretot quan durant setmanes ha enlairat la bandera de la llibertat de mobilitat davant el Govern de Sánchez, que aposta per les restriccio­ns. Durant els quinze dies que va durar l’estat d’alarma específic per a Madrid, decretat per evitar les sortides del pont del 12 d’octubre, la presidenta es va dedicar cada dia a enfrontar-se contra una decisió que qualificav­a de dictatoria­l pel fet que va ser imposada i no dialogada. Conscient del viratge de la seva actuació política, ahir va utilitzar la compareixe­nça per enumerar totes les mesures que està adoptant per controlar el virus, cosa que no van fer els altres dos presidents, mentre assegurava que el seu pla és el millor.

I, tot i que accepta el tancament

Els presidents de les comunitats del PP adopten el tancament perimetral davant l’expansió del virus

perimetral, es nega que sigui fins al 9 de novembre, malgrat que la ciutat de Madrid també gaudirà d’un altre pont per la celebració de la Mare de Déu de l’Almudena. Ayuso es va desmarcar dels seus col·legues i va anunciar que demanaria una solució intermèdia al Govern central: que es puguin fer tancaments perimetral­s per dies, en concret només el pont de Tots Sants. Si no l’autoritzen, els madrilenys podran sortir de la regió lliurement, tot i que no hi haurà gaires territoris on puguin anar.

Poc després, el president de la Junta d’Andalusia, Juan Manuel Moreno, va anunciar el tancament perimetral de tota la regió, també de Granada, Sevilla i Jaén, perquè la situació és extremamen­t greu. I va dir que malgrat que les mesures són impopulars, el seu deure com a president és vetllar per la seguretat dels ciutadans. Un discurs molt diferent del d’Ayuso, en permanent confrontac­ió amb el Govern de Sánchez.

Unes hores abans, el Govern de Múrcia anunciava el tancament perimetral de tota la regió, com també dels 45 municipis que la componen, una decisió que es va prendre després de la reunió del Comitè de Seguiment de la Covid19. La notícia va arribar just quan la comunitat ha arribat a una incidència mitjana de 457,66 casos per cada 100.000 habitants els darrers 14 dies i de 208,38 la darrera setmana, i una taxa de positivita­t en les PCR del voltant d’un 15%, segons les dades facilitade­s pel Ministeri de Sanitat.

El president Fernando López Miras va justificar la decisió adduint la “greu, molt greu, situació epidemiolò­gica” de la regió, “una mesura necessària per evitar-ne d’altres de més restrictiv­es”. I va fer una crida, amb els seus responsabl­es tècnics, a la responsabi­litat ciutadana, ja que, asseguren, evitar el confinamen­t total depèn de la gent.

Cantàbria, València, Extremadur­a, Galícia i les illes, les úniques regions que tenen els límits oberts

 ?? RAÚL SANCHIDRIÁ­N / EFE ?? Els presidents García-Page, Fernández Mañueco i Díaz Ayuso ahir a Àvila
RAÚL SANCHIDRIÁ­N / EFE Els presidents García-Page, Fernández Mañueco i Díaz Ayuso ahir a Àvila

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain