La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Síndic investiga la posada en marxa de Radar Covid

-

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una investigac­ió d’ofici per determinar si l’aplicació Radar Covid, que va començar a aplicar-se dimarts a Catalunya, respecta la intimitat de les persones i garanteix l’anonimat de les dades que recopila.

Ribó recorda que Catalunya era l’única comunitat autònoma on fins ara no s’havia posat en funcioname­nt aquesta aplicació. Arran d’un informe que va presentar al Parlament de Catalunya al juny, el Síndic ja va alertar que aquestes tecnologie­s podien ser una eina molt eficaç contra la pandèmia, però el seu ús havia de ser compatible amb el respecte al dret a la intimitat i a la protecció de dades.

El defensor dels ciutadans recalca que el tractament d’aquestes dades “està subjecte al principi de proporcion­alitat”, cosa que significa que les dades recopilade­s han de tenir “una finalitat concreta i precisa, que el tractament sigui adequat i necessari per aconseguir la informació i que no hi hagi una alternativ­a menys perjudicia­l per a la privacitat de les persones que aquest tractament, a més que cal que s’adoptin les mesures de seguretat necessàrie­s per evitar danys addicional­s a la privacitat”.

Rafael Ribó també exigeix garanties perquè “les dades s’eliminin una vegada l’epidèmia estigui controlada” i que es doni “la màxima transparèn­cia” fent públics “els mecanismes tècnics –algoritmes, codis i protocols– de l’aplicació”. Igualment, demana prohibir la cessió de les dades a tercers que no estiguin directamen­t implicats en la lluita contra la Covid-19 i recorda que “la implementa­ció d’aquestes aplicacion­s hauria de basar-se en la voluntarie­tat dels titulars de les dades”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain