La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ‘llei Celaá’ obligarà les escoles a dedicar una part de l’horari a projectes

PSOE, Podem, PNB i ERC acorden incorporar l’aprenentat­ge col·laboratiu

- CARINA FARRERAS

La Comissió d’Educació del Congrés va aprovar ahir, amb els vots de PSOE-Unides Podem, PNB i ERC, una esmena a la reforma de la nova llei d’educació, Lomloe, que dona cobertura normativa a l’aprenentat­ge basat en projectes en totes les etapes de l’educació obligatòri­a.

Segons aquesta esmena, tant en educació primària com a l’ESO s’estableix que “es dedicarà un temps de l’horari lectiu a projectes significat­ius per a l’alumnat i a la resolució col·laborativa de problemes, per reforçar l’autoestima, l’autonomia, la reflexió i la responsabi­litat”.

En l’aprenentat­ge cooperatiu els alumnes es formen en petits grups mixtos i heterogeni­s i treballen conjuntame­nt per resoldre una tasca, i al final reflexione­n sobre el seu propi aprenentat­ge. La tasca implica desenvolup­ar competènci­es diverses i inclou diferents àmbits de coneixemen­t. Aquesta metodologi­a, promociona­da per organismes educatius internacio­nals, es considera més eficaç i equitativa que l’aprenentat­ge individual.

En els últims resultats de PISA 2015 Espanya se situa lleugerame­nt per sota de la mitjana en l’apartat d’“avaluació de competènci­es de resolució col·laborativa de problemes”, amb 496 punts (la mitjana de l’OCDE és de 500). Les puntuacion­s estan encapçalad­es per països com Singapur (561), el Japó, Corea del Sud, el Canadà i Finlàndia (entre 538 i 552). En aquests resultats s’observa que la desviació socioeconò­mica en l’aprenentat­ge tradiciona­l és del doble que en el col·laboratiu.

Les comunitats autònomes seran les responsabl­es de fixar el marc perquè les escoles determinin les hores dedicades al treball per projectes.

Així mateix, es concedeix més autonomia curricular als centres, una demanda llargament reclamada que ara es reconeix amb rang de llei. Els centres s’inclouen en el repartimen­t del currículum.

El projecte de la nova llei, aprovat al març pel Consell de Miniscents

Es reforça l’autonomia dels centres, ja que les escoles podran fixar una part del currículum

tres, preveu que l’Executiu fixi un 55% dels continguts de coneixemen­t a les comunitats amb llengua cooficial i un 65% a les autonomies sense llengua cooficial. Amb la nova esmena presentat la setmana passada per PSOE, Unides Podem, PNB i ERC, i aprovada ahir, el Govern espanyol rebaixa un 5% el percentatg­e del contingut que decideix, a favor de les autonomies i centres educatius.

Per tant, els ensenyamen­ts mínims requeriran el 50% dels horaris escolars per a les comunitats autònomes que tinguin llengua cooficial, i un 60% per a les que no en tinguin. Les administra­cions educatives “determinar­an el percentatg­e dels horaris escolars de què disposaran els centres do

per garantir el desenvolup­ament integral de totes les competènci­es de l’etapa i la incorporac­ió dels continguts de caràcter transversa­l en totes les àrees, matèries i àmbits”.

L’objectiu, assenyalen fonts parlamentà­ries, consisteix que les autonomies també cedeixin part de la seva capacitat de fixar el currículum a escoles i instituts, un terreny en què Espanya els concedeix poca autonomia en comparació amb la mitjana de països de l’OCDE

Entre les 1.200 esmenes al projecte de llei d’Educació socialista també s’hi inclou la possibilit­at que els alumnes i professors treballin per àmbits interdisci­plinaris i no només per assignatur­es.

 ?? EP ?? Els alumnes es formen en petits grups i treballen conjuntame­nt per resoldre una tasca
EP Els alumnes es formen en petits grups i treballen conjuntame­nt per resoldre una tasca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain