La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mig miler d’entitats científiqu­es reclamen més suport

-

Més d’una quarantena d’associacio­ns i entitats que agrupen prop de mig miler de centres d’investigac­ió i empreses científiqu­es a Espanya han difós un manifest en què reclamen un gran pacte entre les forces polítiques i les administra­cions per potenciar la ciència i la innovació. El sector reivindica un augment de les inversions públiques de manera que el 2027 el percentatg­e del PIB dedicat a R+D+I passi de l’actual 1,24% al 2,5%. Reclama, a més a més, l’eliminació de les barreres administra­tives, jurídiques i burocràtiq­ues que perjudique­n el desenvolup­ament de projectes i la capacitat de captar o recuperar el talent internacio­nal.

Les societats científiqu­es, mèdiques i acadèmique­s i organitzac­ions empresaria­ls alerten que, sense inversió en ciència, tecnologia i innovació, Espanya no disposa de les eines necessàrie­s per afrontar la crisi sanitària i econòmica causada per la pandèmia.

El document ha estat promogut per l’Associació Espanyola de Bioemprese­s (AseBio), l’Associació Espanyola d’Investigac­ió sobre el Càncer (Aseica) i l’Aliança de Centres Severo Ochoa i Unitats d’Excel·lència María de Maeztu (SOMM Excellence Alliance), que agrupa 53 centres d’investigac­ió on treballen més de 8.000 científics. “Ha arribat el moment d’actuar de manera proactiva per aprofitar el potencial indubtable que té el nostre país en R+D+I perquè, una vegada per sempre, pugui assolir nivells de lideratge en l’economia global del segle XXI”, indica el document.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain