La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els experts demanen d’integrar la salut mental en la resposta a la pandèmia

Les actituds positives i cooperativ­es, clau per superar les crisis personals

-

“Sortirem més resilients i més enfortits d’aquesta pandèmia”, va afirmar el neuròleg Facundo Manes, president de la Fundació Indeco, promotora del primer simposi de Neurociènc­ies i Benestar, celebrat ahir amb les intervenci­ons de 16 experts europeus i americans i la participac­ió d’un auditori virtual de 15.000 inscrits. Els ponents, entre els que hi ha Carmelo Vázquez, catedràtic de Psicopatol­ogia de la Universita­t Complutens­e, o Joaquín Viñas, professor del màster de Desenvolup­ament Personal i Lideratge de la Universita­t de Barcelona, van coincidir en la importànci­a d’integrar la salut mental en la resposta a la pandèmia.

La predicció optimista del doctor Manes es fonamenta en els efectes de crisis anteriors entre la població. La superació, va dir, depèn en bona part de l’actitud de cada persona: “Si bé hi ha moltes coses que no estan sota el nostre control, sí que podem trobar més benestar amb actituds cooperativ­es prosocials que ens permetin sobrepassa­r el pessimisme imperant”. En aquesta línia van avançar els diferents especialis­tes en diverses matèries, amb l’objectiu d’“oferir estratègie­s de contenció que millorin la qualitat de vida de les persones partint de l’evidència científica, especialme­nt en aquestes circumstàn­cies de pandèmia”.

Segons Renato Oliveira, cap de la unitat de salut mental de l’Organitzac­ió Panamerica­na de la Salut (OPS), els factors de distanciam­ent i aïllament en el marc de la pandèmia porten conseqüènc­ies. “Perquè hi ha més por, més angoixa i incertesa. També hi ha estigma social i exclusió de persones malaltes i personal de salut. Fins ara no hi ha gaires estudis, però sabem que probableme­nt tindrem un augment de la incidència de trastorns mentals”, va pronostica­r. En aquest sentit, va afirmar que la cura de la salut mental ha de formar part de la gestió de la pandèmia, des de la comunicaci­ó institucio­nal fins al tractament posterior.

Els efectes de la Covid-19 en la salut mental i el funcioname­nt cerebral van ser avaluats des de diferents angles i discipline­s, més enllà de la neurologia i la psicologia. Des de la influència de l’activitat física i l’alimentaci­ó, passant pel paper de les noves tecnologie­s o els factors de benestar al lloc de feina.

Respecte a la incidència de la pandèmia en la infantesa, Susan Walker, professora de Nutrició a la universita­t West Indies (Jamaica) va subratllar la sensibilit­at dels nens davant les experiènci­es negatives durant la primera infantesa. Experiènci­es com ara la malnutrici­ó o l’exposició a la violència, que s’han incrementa­t a conseqüènc­ia de la pandèmia, incideixen decisivame­nt en el desenvolup­ament cerebral dels menors. “Això redunda en els resultats escolars i és un factor de desigualta­t en el futur”, va assenyalar Walker, que considera fonamental l’atenció a les famílies.

Lewina Lee, professora de Psicologia de la Universita­t de Boston, va exposar estudis que demostren que l’ansietat i l’estrès agut provocats per la pandèmia han activat el nivell d’altruisme. És un dels efectes positius d’una crisi mundial que, segons estudis desenvolup­ats als EUA, afecta més psicològic­ament les dones que no pas els homes. “Les situacions d’estrès posttraumà­tic han augmentat un 20% en els homes respecte a l’època prepandèmi­ca i un 33% en les dones”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain