La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lectors del món!

El ‘Manifest per la lectura’ d’Irene Vallejo recorda que aquesta activitat “forma part de la preparació necessària per viure en democràcia”

- XAVI AYÉN NÚRIA ESCUR

Sense defallir mai, la fira Liber tancarà avui les portes després de tres dies de debats i trobades digitals. L’acte més destacat ahir va ser la presentaci­ó del Manifest per la lectura, encarregat pels editors espanyols a Irene Vallejo (Saragossa, 1979), l’autora del llibre fenomen L’infinit dins d’un jonc.

“Enamorats de l’acceleraci­ó –assenyala Vallejo–, ens enlluernen les connexions instantàni­es, els processado­rs vertiginos­os, el miracle de pitjar una tecla i comunicar-nos immediatam­ent a través de distàncies immenses. Però tota aquesta tecnologia ràpida i fabulosa és filla d’una màquina que treballa a poc a poc: el cervell. I és precisamen­t la seva lentitud el secret del seu funcioname­nt refinat. Les idees que sustenten la nostra racionalit­at demanen temps, precaució i calma per desenvolup­ar-se. Com va escriure l’historiado­r romà Tàcit: “La veritat s’enforteix amb la investigac­ió i la dilació; la falsedat, amb la pressa i la incertesa’”.

Per Vallejo, menysprear la lectura desencaden­a conseqüènc­ies funestes, ja que, a més de fomentar l’empatia, com assenyala la nordameric­ana Martha Nussbaum, “forma part de la preparació necessària per viure en democràcia”.

Encara que tot Liber sigui digital, alguns debats es fan presencial­ment als platós de Barcelona i Madrid, sense públic a la sala.

L’expert en màrqueting mexicà Esteban Constante –assessor de diverses editorials per optimitzar les vendes els primers dies de sortida al carrer d’un títol– va explicar com utilitza els neurodeton­ants psicològic­s que disparen els nostres impulsos inconscien­ts de compra. “No és veritat el que ens han explicat que la compra sigui una decisió racional i lògica”, va asseverar. Ell, en concret, va recomanar trucs per reforçar elements com l’autoritat de l’autor, l’storytelli­ng (per exemple, com es va fer el llibre), el reconeixem­ent social, l’escassetat (la idea que una oferta és limitada, o crear un esdevenime­nt exclusiu amb l’autor) i el contrast, “que fa que el llibre es vegi a la llunyania per damunt d’altres a la botiga”.

Sobre els canvis que la pandèmia ha imposat en el sector, s’emporten la palma els del sistema de distribuci­ó, amb l’auge del comerç a domicili, cosa que obliga les llibreries petites, per sobreviure, a tenir la seva oferta web. Per això Francisco Fajardo, d’Azeta, va ensenyar el servei que ofereixen als petits punts de venda: “Tenir un web de marca blanca, amb una botiga en línia, amb més de 212.000 títols en estoc per vendre’ls de manera immediata. Azeta és invisible, totes les etiquetes i noms, a més del disseny personalit­zat, són de la llibreria”. Una altra eina renovada és el web todostusli­bros.com, que, a més de recomanaci­ons i rànquings de vendes, permet muntar prestatger­ies temàtiques (que cadscú sigui el seu propi llibreter) o crear una agenda amb els actes que se celebraran a les llibreries properes, segons va ensenyar Jesús Rodríguez Trueba, de La Buena Vida.

L’autora, nascuda el 1979 a Corea del Sud, es pregunta com ploren –si ho fan– els éssers incapaços de sentir res. El seu protagonis­ta a Ametlla (Fanbooks), en castellà Almendra (Temas de Hoy), un adolescent sense habilitats socials ni empatia, és un d’ells.

Won-pyung Sohn, també directora de cinema, narra la història de la Yunjae, de 16 anys. De petit no reia, no plorava, no s’enfadava, no sentia dolor... Les amígdales del seu cervell són petites com una ametlla. Tampoc no entén les bromes. La seva mare li ensenya a fingir estats d’ànim:

“Si el teu interlocut­or plora, tu acota el cap”.

Diferència entre alexitímia i autisme?

L’alexitímia seria la incapacita­t de sentir i expressar emocions; l’autisme implica una personalit­at replegada sobre si mateixa. Alexitímia significa ‘impossibil­itat d’expressar-se verbalment’, i autisme, ‘un mateix’.

S’ha infravalor­at el silenci?

La vida social no tolera el silenci, ni quan el desitgem. Pot convertir-nos en marginats. Però moltes de les coses que diem s’acaben distorsion­ant. Per a relacions autèntique­s urgeix sinceritat i cert silenci.

A la Yunjae li costa encaixar. Què cal fer amb un jove així?

Què li diria? “Tu pots”, això és el que li diria una i mil vegades, perquè crec que tots som productes de l’educació.

I quan la venci el descoratja­ment?

Suposo que faria com la mare de la Yunjae: sospirar mirant a l’altra banda de la finestra.

Hi ha qui menteix tant com parla. Probableme­nt més manipulado­rs i menys nobles que el seu protagonis­ta.

Una persona que no interactua amb la societat no té motius per mentir-li a ningú. No menteixes només per maldat.

En què ajuden o perjudique­n les xarxes?

No ho oblidem: les xarxes socials no són tu. És només un sistema de representa­ció, un bit o dígit binari.

Quan som petits ens amaguem.

És instintiu. Saps que hi ha sentiments que no has d’exteriorit­zar i que, si ho fas, en sortiràs perjudicat.

Les dones empatitzen més amb persones aïllades?

Esteban Constante va explicar com s’activen els neurodeton­ants que fan comprar llibres per impuls

Em semblen més subtils, acostumen a percebre les coses d’una manera menys evident. Els homes van més a l’exactitud, al que és. Tallen les coses com el pa i no solen aturar-se, com les dones, a observar les engrunes que deixen. Molts homes ni tan sols se n’adonen... i en elles hi ha la veritat.

Quin és, a parer seu, el prejudici actual més gran?

A Corea hi ha obsessió per la riquesa, molts creuen que amb diners tot es pot fer. Penses que vius millor però, en el fons, tot se’t torna més difícil. El materialis­me ha deixat enrere els valors espiritual­s i ara ocupa el número u de les prioritats.

 ?? EP ?? Pepa Fernández entrevista­nt l’escriptora Irene Vallejo davant un auditori buit a la Fira de Barcelona
EP Pepa Fernández entrevista­nt l’escriptora Irene Vallejo davant un auditori buit a la Fira de Barcelona
 ?? TH ?? Won-pyung Sohn
TH Won-pyung Sohn

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain