La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Hiroshima perd la seva sala i l’Ajuntament intentarà que continuï

- JUSTO BARRANCO

En el sector teatral barceloní se li acumulen les complicaci­ons. Si la Covid-19 ha obligat a mesos de tancament i, després de la reobertura, a aforaments reduïts, a més a més farà que una de les seves sales més noves i amb més projecció internacio­nal, la sala Hiroshima, hagi d’abaixar la persiana a finals del 2021. La propietat de la sala del Poble Sec, que cobrava un lloguer reduït a aquest espai dedicat a la creació escènica contemporà­nia més innovadora, ha decidit, davant la situació actual, recuperar el local per vendre’l. I el responsabl­e de la Hiroshima, Gastón Core, ja havia decidit abaixar directamen­t la persiana del teatre al desembre quan l’Ajuntament de Barcelona ha contactat amb ell. “Hem rebut la trucada de l’equip de Cultura de Barcelona preocupats per la situació de la sala i buscant un futur per al projecte; estem a les seves mans per veure com pot ser viable”, assenyala Core, un fet que ha motivat que decideixi aguantar a l’espai actual fins al desembre del 2021. Mentrestan­t es donen “un any de converses per imaginar i investigar, veure de quines maneres podem continuar i perquè l’Ajuntament i les administra­cions ens donin suport de manera més definitiva. Perquè afrontar financeram­ent el 2021 sense suport real de les administra­cions és un suïcidi”.

Sens dubte serà un any complicat per a una sala que té un 50% de programaci­ó internacio­nal i a què la pandèmia li ha anat desmuntant totalment el programa. “L’obertura de temporada era amb una companyia portuguesa, i la seva líder, embarassad­a, no va voler venir a Espanya en aquestes circumstàn­cies”, explica, i diu que l’últim que ha anul·lat ha estat el belga Louis Vanhaverbe­ke, que aquest cap de setmana actuava amb Mikado remix, un muntatge que explora els límits de la normalitat. “El projecte s’ha de repensar constantme­nt”, assenyala Core, que així i tot ahir va presentar les dues coproducci­ons locals que si la pandèmia no ho impedeix es podran veure aquest novembre: The national body, de Pau Masaló, i Calle sombra, de David Espinosa.

Core assenyala que en els sis anys de vida del projecte han aconseguit una gran projecció internacio­nal i ser seu de festivals com el Grec, però que el suport de les administra­cions ha estat “tímid i moltes vegades incert, algun cop fins i tot sabíem el que ens donarien per a la temporada just quan s’acabava, i això fa difícil treballar i projectar”. Per això aspira a aconseguir subvencion­s plurianual­s per saber de quins diners disposa abans de començar i aconseguir un nou espai amb un annex per acollir artistes residents i produccion­s pròpies que permetin fer créixer el projecte de la Hiroshima.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain