La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un antependi català pel món

El viatge extraordin­ari d’una peça magistral del romànic que va acabar exposada als EUA

- DAVID RUIZ MARULL

La nostra ha estat gairebé una investigac­ió policial”, reconeix Jesús Alturo, catedràtic de Paleografi­a, Codicologi­a i Diplomàtic­a. Juntament amb la investigad­ora Tània Alaix han resseguit el viatge d’una important obra d’art del romànic català des de Lleida fins a Baltimore, passant per París i Londres.

L’antependi, la part frontal d’un altar, de l’església de Sant Martí de Lleida va sortir de Catalunya molt probableme­nt durant la guerra dels Segadors, espoliat per les tropes franceses que s’allotjaven a la parròquia. “Van robar obres d’art de diferents esglésies”, recorda Alturo. I no es va saber res de la peça fins uns quants segles després, quan va anar a parar a mans de Roger Fry, el conegut artista i crític britànic membre del grup de Bloomsbury.

“La biografia que va fer Virginia Woolf de Fry explica que el va adquirir el 1913 mentre vivia a París”, assenyala Tània Alaix. Dos anys després l’obra es va tornar a posar a la venda en un subhasta a les Grafton Galleries de Londres. Així va ser com en va aconseguir la propietat el col·leccionist­a Henry Walters. Quan va morir, el 1931, va deixar escrit que tota la seva col·lecció, inclòs l’antependi, havia de ser donada a la ciutat de Baltimore, on s’ha exposat durant gairebé 100 anys al The Walters Art Museum.

Els investigad­ors van analitzar la pintura sobre taula i van descobrir el nom de l’autor d’aquesta peça duta a terme al voltant del 1250, un pintor anomenat Raimundus (Ramon) que en aquella època vivia en terres lleidatane­s. “Vam reconstrui­r les inscripcio­ns que figuren al peu de l’obra i més tard vam saber, gràcies a un document trobat a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, que el 1261 aquell mateix Ramon va actuar com a testimoni en un acte jurídic en què una dona va donar un oliverar

L’obra, la part frontal d’un altar, va ser feta per un pintor anomenat Ramon al voltant de l’any 1250

al seu germà”, assenyala Alturo.

Els experts de la Universita­t Autònoma de Barcelona detallen el moment exacte en què es va fer l’antependi. “Cal tenir en compte que en aquell temps s’utilitzava el comput cronològic conegut com a Any de l’Encarnació, que comença el 25 de març, coincidint amb l’Encarnació del Senyor. Com que a la pintura no apareix el mes, podria ser que es fes l’any 1250 o el 1251”, expliquen.

Fora d’això tenen clar que la part del text en què es reflecteix la data va ser “un retoc a la inscripció inicial, poc destra, amb una lletra més rude que la forma cal·ligràfica original”. Els investigad­ors, que han reflectit la seva feina al llibre L’antependi de Sant Martí de Lleida a Baltimore i altres obres de l’art medieval català, presentat dimecres, veuen especialme­nt rellevant la iconografi­a del conjunt.

En aquesta obra “hagiogràfi­ca”, una composició biogràfica sobre la vida d’un sant, es reflecteix la vida de sant Martí, que va acabar sent bisbe de Tours. Ara bé, l’obra d’en Raimundus mostra quatre escenes que no són habituals. La tercera estampa és la que sempre ha tingut una interpreta­ció més polèmica. En aquesta hi apareixen quatre personatge­s: tres diaques i un bisbe que fins ara es vinculava amb la figura de Martí de Tours. “Nosaltres hem identifica­t, a partir de les vestidures, que el sant és un dels diaques. El bisbe és el seu mentor, sant Hilari de Poiters, l’home que va insistir perquè sant Martí, una vegada va deixar l’exèrcit romà, acceptés els ordres eclesiàsti­cs menors que després el van portar a ser bisbe”, assegura Alturo.

“L’ideòleg de la composició havia de ser algú molt culte, amb un nivell de coneixemen­t elevat del material literari existent”, afegeix Tània Alaix. “Per això creiem que el pintor que va fer l’antependi de Sant Martí de Lleida va seguir les directrius del rector de la parròquia, a qui no hem pogut donar nom perquè se n’ha perdut la documentac­ió. És possible que algun dia el sapiguem, però no és probable”, conclouen els investigad­ors.

 ?? THE WALTERS ART MUSEUM ?? L’antependi de Sant Martí de Lleida està exposat a Baltimore
THE WALTERS ART MUSEUM L’antependi de Sant Martí de Lleida està exposat a Baltimore

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain