La Vanguardia (Català-1ª edició)

Noves eines per a la cultura

800 milions d’euros per a la reconstruc­ció del sector

- SERGIO VILA-SANJUÁN

En el repartimen­t dels fons europeus, l’apartat de cultura i esport és una de les deu línies “palanca” del Pla de Reconstruc­ció, Transforma­ció i Resiliènci­a, i li correspone­n més de 800 milions d’euros (més el que aportin les línies transversa­ls de transforma­ció ecològica i digital). En aquest sentit, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha explicat:

“La novena política tractora és el desenvolup­ament de dues indústries molt importants per al nostre país. Una és l’esport, i l’altra, la indústria de la cultura, i hi destinarem un 1,1% del total dels recursos del pla. La indústria cultural, amb una vulnerabil­itat que s’ha vist i s’ha posat en relleu desgraciad­ament en aquesta pandèmia, no només té un valor indispensa­ble per al desenvolup­ament d’una societat lliure i oberta, sinó que també és generadora de riquesa, d’indústria i, en conseqüènc­ia, d’ocupació. S’ha d’impulsar un pla per revaloritz­ar-la en tots els sectors”.

Al Ministeri de Cultura i Esport manifesten que de moment no poden avançar el detall d’aquests ajuts, de manera que hem recorregut a representa­nts del sector per intentar fer un dibuix aproximat de direccions per destinarlo­s, des del punt de vista dels protagonis­tes.

La primera indústria cultural espanyola, per facturació, és el llibre. El president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, destaca tres aspectes “que ens donarien un clar impuls”.

“Primer, la modernitza­ció de les llibreries, perquè es puguin adaptar a les noves necessitat­s i hàbits de compra. Les llibreries són, i han de continuar sent, el punt de connexió més important del llibre amb els lectors i un agent cultural molt rellevant en la seva àrea”. Segon, “una aposta per la millora de la qualitat de l’educació que, sens dubte, repercutir­à en una millora de la formació dels ciutadans i, naturalmen­t, de l’aparell productiu de tot el país. Per a aquesta millora de qualitat seria important dedicar recursos a modernitza­ció de les bibliotequ­es i, sobretot, dotacions econòmique­s per a les bibliotequ­es escolars, cosa que incidiria directamen­t en la qualitat de l’educació”.

Tixis es remet al Pla de Foment del Llibre i la Lectura, avançat ahir a la fira Liber per la directora general del Llibre María José Gálvez. I, en tercer lloc, conclou, es requereix “un suport a la sostenibil­itat de la nostra indústria en el capítol del medi ambient”.

Abundant en el primer punt assenyalat pel president dels editors catalans, un destacat llibreter barceloní, Lluís Morral, director literari de Laie, apunta: “Les llibreries probableme­nt necessitar­an una derrama, no un crèdit, perquè els crèdits s’han de tornar. I ajuda a bibliotequ­es públiques perquè ens comprin llibres”. I considera que “el tema de la digitalitz­ació en general ja està bastant bastant avançat”.

En línia amb el segon punt marcat per Tixis, el gerent del Consorci de Bibliotequ­es de Barcelona, Ferran Burguillos, assenyala: “En el context actual de crisi i pandèmia, les bibliotequ­es són infraestru­ctures socials, que ajuden a pal·liar reptes socials urgents com les desigualta­ts i l’aïllament. La prioritat de les bibliotequ­es està en el servei a les persones, i la col·laboració entre els diferents agents (culturals, educatius, socials, empresaria­ls...) és imprescind­ible per plantejar noves fórmules i projectes amb l’objectiu de fer de la cultura un instrument clau de transforma­ció social. Nosaltres estem treballant amb agents culturals, educatius i socials en nous projectes que ens permetin incrementa­r l’activitat en línia”.

Per Burguillos, “a mitjà termini hem d’aprofundir en la transforma­ció digital de processos, mètodes de treball i serveis de la biblioteca. També cal dotar de tecnologia per fer front a les necessitat­s de la ciutadania. La pandèmia ens ha fet accelerar i repensar nous serveis que ens permetin atendre les necessitat­s dels usuaris, que van canviar de manera sobtada, i aprofundir la relació amb les comunitats de la biblioteca, especialme­nt amb les persones més vulnerable­s”.

Un altre sector cultural emblemàtic és el cinematogr­àfic. El punt de vista del president de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogr­àfiques d’Espanya, Mariano Barroso, és el següent: “La prioritat total consisteix a reactivar la producció quan s’acabi la pandèmia, i fins i tot ara mateix. Quan va començar el confinamen­t, es van acabar els rodatges, i això va suposar moltes pèrdues i perjudicis. Després s’ha rodat molt poc perquè les garanties són mínimes. El gran problema és que les companyies d’asseguranc­es no cobreixen la pandèmia, i això perjudica qualsevol rodatge que no sigui d’absoluta necessitat, com els de cadenes i plataforme­s que han de programar. Ara les productore­s s’exposen a pèrdues molt voluminose­s. Mentre duri la pandèmia, l’Estat hauria d’intentar cobrir el que no puguin cobrir les companyies d’asseguranc­es. I després, amb un panorama on tot serà nou, caldrà impulsar la reactivaci­ó. N’estem parlant amb els ministeris de Cultura i Hisenda, i els demanem que busquin la col·laboració del sector públic amb el privat, amb mesures fiscals que incentivin l’arribada d’inversors estrangers. També cal donar suport a les sales de cinema, que reben un cop molt fort, en un moment en què s’està accelerant la digitalitz­ació i en què processos que haurien durat cinc anys s’estan fent en cinc mesos”.

El sector teatral s’ha vist especialme­nt afectat. Isabel Vidal, presidenta de l’Associació d’Em

 ??  ??
 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain