La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’In-Edit ofereix 42 viatges musicals insòlits

Arrenca avui el festival de cinema documental només en format en línia

- E. LINÉS

Avui comença l’edició més excepciona­l de l’In-Edit, és a dir, el festival de cinema documental musical més important que probableme­nt hi ha al món. Serà una edició marcada d’arrel per la crisi del coronaviru­s –que ha portat molts festivals a replanteja­r-se formats, començant pel de Canes–, i això farà que totes les pel·lícules que s’hi presentin només es puguin veure en línia. Les cintes estaran disponible­s a la plataforma In-edit.tv, de vídeo a la carta, on es podran visionar els 42 títols que formen part d’aquesta edició, disponible­s durant els deu dies del festival.

Malgrat que ni l’edició de Barcelona ni la del seu germà petit a Madrid no seran presencial­s, el festival de cinema documental musical per excel·lència torna a ser una realitat. I amb la mateixa filosofia, tal com remarquen els organitzad­ors: “La intenció que hem tingut ha estat obrir els ulls, mirar sense prejudicis i no deixar-nos portar per apriorisme­s que ens facin perdre obres d’aparença petita, estils musicals lluny dels més habituals o enfocament­s que no s’ajustin als cànons”.

En qualsevol cas, i amb l’alt llistó qualitatiu i d’interès com a norma, hi ha algunes peces que a priori sembla que són de visionamen­t obligatori. Es podria tornar a recordar el cas de l’emotiva Octavas, d’Uri Artell i Ivan Garriga, sobre el poder de la música a través de la cançó Ochenta años, d’El Puchero del Hortelano. Per la proximitat i l’alt interès periodísti­c, no es pot passar per alt El caso Loveparade, sobre la mort de 21 persones al festival de música Loveparade a la ciutat de Duisburg fa deu anys. Van ser unes morts provocades per una estampida humana motivada per la nefasta organitzac­ió i entre les quals hi havia dues noies catalanes. Els pares d’una d’elles són uns dels protagonis­tes de la denúncia del llarg i frustrant procés judicial, que no ha condemnat ningú.

En un altre àmbit, el conegut i veterà director de cinema britànic Mike Figgis –Leaving Las Vegas– i també músic fa un retrat atípic molt humà del rolling stone Ron

Wood artista plàstic a Somebody up there likes me; la radiografi­a del moviment Rock Against Racism a l’Anglaterra de finals de la dècada dels setanta titulat White riot; la fascinant i autodestru­ctiva vida del líder de la banda irlandesa de hard rock Thin Lizzy recollida a Phil Lynott: Songs for while I’m away ;la indispensa­ble The Go-Go’s, on parlen les integrants que van formar la primera banda de noies que van tocar les cançons que elles mateixes componien, i també All I can say, en format de videodiari personal de Shannon Hoon, cantant de Blind Melon, tota una icona del rock dels noranta que va morir per sobredosi.

Destaquen ‘Octavas’, ‘El caso Loveparade’, ‘White riot’, ‘The Go-Go’s’ i un retrat de Ron Wood

VENDA D’ABONAMENTS A entradesde­vanguardia.com DESCOMPTE 5 € CLUB VANGUARDIA

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain