La Vanguardia (Català-1ª edició)

Comença la cursa

Els precandida­ts hauran d’aconseguir 2.257 firmes i un aval de 125 milions

- LES ELECCIONS DEL FC BARCELONA ANAÏS MARTÍ

Després de la dimissió de Josep Maria Bartomeu i la seva junta directiva, el Barça queda en mans d’una junta gestora presidida per Carles Tusquets. Aquesta comissió s’haurà d’encarregar de convocar les eleccions a la presidènci­a en un termini mínim de 40 dies i un màxim de 90. Si tots els terminis previstos es porten al límit el Barça podria estar sense nou president fins al març.

En una cursa electoral sense dones, ja hi ha cinc precandida­ts confirmats: Víctor Font, Toni Freixa, Jordi Farré, Agustí Benedito i Lluís Fernàndez Alà. Quatre noms més estan acabant de perfilar l’estratègia per fer el pas definitiu. És el cas de l’expresiden­t Joan Laporta, l’exvicepres­ident Emili Rousaud, l’exdirectiu Xavier Vilajoana i l’empresari i expresiden­t de la Federació Catalana de Futbol, Jordi Roche

Per convertir-se oficialmen­t en candidats, tots ells hauran de ser proposats per un nombre de socis no inferior a un 50 per cent dels compromiss­aris que integrin l’assemblea, és a dir, hauran de disposar de 2.257 signatures.

Fa anys que Víctor Font prepara la seva candidatur­a, Sí al futur, que té Xavi Hernández com a pedra angular del seu projecte en la parcel·la esportiva. Font va mirar d’impulsar el vot electrònic en l’última assemblea de compromiss­aris, una proposta que no va superar els dos terços necessaris.

L’advocat Toni Freixa, que va ser directiu amb Laporta, portaveu de Rosell i candidat a la presidènci­a el 2015, va presentar el seu projecte fa unes setmanes al Camp Nou: “Em presento sota la ferma convicció que el Barcelona és dels seus socis i no de qui hi té un interès. No vull que hi hagi ismes ni presidenci­alisme, i el meu propòsit és que el soci mani”, va sentenciar en la seva presentaci­ó un Freixa que no estava a favor de la celebració del vot de censura.

Agustí Benedito, candidat el 2010 i el 2015, ho tornarà a intentar una altra vegada. Malgrat que no va donar suport a l’última moció que ha propiciat l’adeu de Bartomeu, el 2017 va impulsar el penúltim vot de censura, que no va arribar a bon port.

Jordi Farré, l’impulsor de la moció de censura que ha posat fi al mandat de Bartomeu, ja va ser precandida­t el 2015. Llavors no va reunir les firmes necessàrie­s, però ara està convençut que tindrà molts més suports, té la candidatur­a Impuls Barça a punt i confia a treure rèdit de l’èxit de la moció.

Finalment, Lluís Fernàndez Alà, un empresari de Sant Cugat, ha estat l’últim d’afegir-se a la cursa electoral. Amb la candidatur­a és l’únic precandida­t que no té cap vincle amb el Barça més enllà de ser-ne soci. Aquesta és la seva primera aparició en l’entorn Barça.

L’expresiden­t Joan Laporta encara no ha anunciat la seva candidatur­a, tot i que després de la dimissió de Bartomeu va publicar a les seves xarxes un missatge suggeridor: “Ja era hora! Per fi s’obren els camins per reforçar el Barça”. Laporta gaudeix del carisma de sempre i l’aval d’haver dirigit el Barça en una de les seves èpoques més brillants, si no la més brillant.

L’exvicepres­ident Emili Rousaud, que estava cridat a ser el candidat continuist­a

La junta gestora disposa de tres mesos per cridar a les urnes; els aspirants es posicionen

però va dimitir abans, està intentant aglutinar diversos precandida­ts per formar una candidatur­a transversa­l i unitària. Té el suport de l’exrepresen­tant de jugadors Josep Maria Minguella com a coordinado­r i assessor.

A més de les signatures, els estatuts del Barça estipulen que qualsevol junta directiva haurà de presentar un aval equivalent al 15 per cent dels 828 milions que completen el pressupost de la temporada. Només una candidatur­a continuist­a no hauria d’avalar els gairebé 125 milions d’euros necessaris. Aquest seria el cas de Xavier Vilajoana, membre de la directiva sortint, que s’està preparant per anunciar la seva intenció de presentar-se.

Finalment falta per saber si l’empresari Jordi Roche farà el pas. Fa temps que Roche, expresiden­t del Girona i de la Federació Catalana, estudia presentar-se als comicis.

 ?? FCF ?? Jordi Roche
FCF Jordi Roche
 ?? EFE ?? Joan Laporta
EFE Joan Laporta
 ?? EFE ?? Agustí Benedito
EFE Agustí Benedito
 ?? CANDIDATUR­A T.F. ?? Toni Freixa
CANDIDATUR­A T.F. Toni Freixa
 ?? XAVI JURIO ?? Víctor Font
XAVI JURIO Víctor Font

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain