La Vanguardia (Català-1ª edició)

Punyalada de la Generalita­t

- Joaquín Luna

Les mans donen molt de si. Hi ha qui té la mà llarga i s’emporta alguna plantofada d’una senyora o uns milions de la caixa. Aquesta vegada, la mà és institucio­nal: el Govern de la Generalita­t ha rematat un president que tenia els dies comptats, Josep Maria Bartomeu, amb l’excusa perfecta, la que serveix per prohibir que a Catalunya es disputin partits d’infantils i per exigir alhora que milers de socis del FC Barcelona poguessin exercir el seu dret al vot... aquest cap de setmana de totes les restriccio­ns, prohibicio­ns i limitacion­s!

Que a Josep Maria Bartomeu li han passat factura es podia esperar. Els reis de la destrossa estaven ressentits amb un president que va saber trampejar amb encert i diplomàcia els convulsos dies del 2017, quan o donaves suport al procés o eres un traïdor a la pàtria. Un sector del barcelonis­me sempre li estarà reconegut: Bartomeu va mantenir la senyera i va girar l’esquena a la estelada.

L’inquietant ha de venir. Si per rematar un president agònic no els ha tremolat el pols i se’ls ha vist el llautó –com hauria justificat avui la Generalita­t els anuncis catastròfi­cs amb l’afany d’animar a votar milers de socis aquest cap de setmana?–, cal imaginar que l’“assalt” a la presidènci­a del FC Barcelona mobilitzar­à totes les energies i recursos, públics i privats.

Serà com allò de parar Messi dels vells bons temps “por lo civil o lo criminal”.

Naturalmen­t, som davant una elecció democràtic­a, transparen­t i molt freqüentad­a. I això que el club està fet miques econòmicam­ent!

I encara rai que també defensa les quotes de gènere...

Decidirà el president el soci del FC Barcelona, titular d’una entitat cada vegada més “anacrònica” en relació amb el model empresaria­l del

L’independen­tisme que tant detestava Bartomeu aspira al Barça; candidats: senyera o estelada?

futbol mundial. Algun dia caldrà decidir si el barcelonis­me vol continuar sent “més que un club” o li convé ser un club amb avenir abans que res. Hi ha una tercera via: que els esdevenime­nts s’imposin mentre el debat està per començar o en fase Canaletes.

Com en tot, de la Masia al preu dels abonaments, els candidats s’han de mullar. També respecte a si mantenen el FC Barcelona al marge dels dos blocs electorals de Catalunya o considerar­an acceptable que sigui una altra entitat més al servei de l’independen­tisme, cèlebre per la capacitat de fracturar fins i tot la casa de CiU.

En aquest afer, ja m’imagino grans equilibris i, sobretot, lliçons sobre l’art tan nostrat de la puta i la Ramoneta. La pregunta és clara: senyera o estelada?

O l’una o l’altra.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain