La Vanguardia (Català-1ª edició)

Què és la Superlliga europea?

El torneig aplegaria 18 grans d’Europa i el campió jugaria 38 partits, 25 més que ara

- CARLES RUIPÉREZ MOTOCICLIS­ME LES PRECAUCION­S DEL LÍDER DE MOTOGP

La sorpresa del comiat de Josep Maria Bartomeu va ser l’anunci que la seva junta havia formalitza­t la inscripció del FC Barcelona per jugar la Superlliga europea, un torneig encara al laboratori però que promet ajuntar 18 grans clubs d’Europa i disparar els ingressos dels participan­ts.

La Superlliga europea (no és el nom oficial, també s’estudia el de European Premier) vol ser una competició entre el bo i millor, un tots contra tots en una lliga amb dues voltes, semblant a l’Eurolliga de bàsquet. És a dir, que l’equip campió podria haver de disputar 38 partits, a diferència dels 13 que ha de jugar el campió de la Champions.

Després de la fase regular, els vuit millors equips es classifica­rien per a la lluita pel títol en una final a vuit en una seu amb una fórmula que seria molt semblant a la que es va utilitzar a Lisboa a l’agost a l’última Champions, a causa de la Covid-19, però amb les aficions dels clubs deixant molts rèdits a la ciutat organitzad­ora.

En principi, la idea comença com una lliga tancada, amb 18 equips participan­ts (potser 16), però la voluntat és que amb el temps hi hagi dos ascensos i descensos cada temporada, per ampliar horitzons i fronteres i per deixar obert un marge de sorpresa.

El projecte ha anat avançant amb sigil. De fet, el pla de la Superlliga és arrencar just després del Mundial del 2022 a Qatar, la final del qual està prevista per al 18 de desembre d’aquell any. Evidentmen­t, el torneig xoca frontalmen­t amb la Champions League que organitza la UEFA, que ja ha mostrat irritació. “És difícil pensar en una trama més egoista i egòlatra”, assegura el president del futbol europeu, Aleksander Ceferin.

A més del Barça, que ja ha fet la sol·licitud d’inscripció en acceptar els requerimen­ts la junta de Bartomeu, també Reial Madrid i Atlètic han estat convidats a unir-se a la supercompe­tició. De França s’espera el PSG, d’Alemanya es compta amb el Bayern i el Borussia Dortmund, mentre que a Itàlia es vol lligar el Juventus, l’Inter i el Milan. La lliga que més equips aportaria seria l’anglesa, però es podria optar per limitar el nombre de participan­ts de la Premier a cinc, amb la qual cosa un dels sis grans –Liverpool, City, United, Chelsea, Arsenal i Tottenham– quedaria fora de la primera edició.

Curiosamen­t, el germen d’aquesta espècie de l’NBA del futbol parteix dels dos propietari­s nordameric­ans del Liverpool (John W. Henry) i el Manchester United (la família Glazer), que han emparaulat 5.000 milions d’euros amb el banc JP Morgan. Per això, Bartomeu va anunciar que el projecte “canviarà les perspectiv­es d’ingressos del club”. Entre els deures encara per fer hi ha la cobertura legal del torneig, ja que els àrbitres, per exemple, depenen de les federacion­s de cada país i de la UEFA.

El Barcelona també ha donat el vistiplau per al nou format del Mundial de Clubs, que debutarà el juny del 2022 i es jugarà cada quatre anys. Tot i això, l’equip blaugrana encara no està classifica­t per al torneig i només hi participar­à si guanya la Champions aquest any... o si s’imposa a l’Europa League.

 ?? POOL / EFE ?? El Bayern va aixecar la Champions del 2020 a Lisboa
POOL / EFE El Bayern va aixecar la Champions del 2020 a Lisboa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain