La Vanguardia (Català-1ª edició)

Montero deixa en l’aire la pujada del dièsel per la pressió del PNB

El Govern central espera aprovar els pressupost­os per al 2021 al gener

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

Tot just 24 hores després que el Govern plantegés un increment en la imposició del dièsel dins de la pujada fiscal per a l’any que ve, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va donar a entendre en la presentaci­ó dels nous comptes del 2021 al Parlament que estaven disposats a repensar-s’ho i modificar-lo durant el tràmit d’esmenes. Preguntada per la possibilit­at de retirar aquest increment de l’impost sobre el dièsel –de 3,8 cèntims per litre–, la màxima responsabl­e d’Hisenda va replicar que el Partit Nacionalis­ta Basc (PNB) “és soci preferent per a tota la legislatur­a” i es va mostrar absolutame­nt convençuda que arribaran a un acord per tirar endavant els pressupost­os generals de l’Estat. El mateix dimarts els nacionalis­tes bascos van advertir l’Executiu que s’oposaven de forma radical a una pujada d’impostos amb què el Ministeri d’Hisenda busca recaptar en principi 450 milions d’euros.

“Arribarem a un acord amb el PNB i ho farem al llarg d’aquest procés, on s’incorporar­an diferents esmenes que vagin plantejant”. Aquest canvi, va concretar Montero, es tractarà quan ja s’hagi superat el debat de les esmenes a la toels talitat i el projecte de llei iniciï la tramitació parlamentà­ria. Alhora, la ministra d’Hisenda i portaveu del Govern va negar haver tractat amb Ciutadans la supressió d’aquest impopular augment de la fiscalitat del gasoil, que en deixa al marge profession­als del transport i que ja apareixia als pressupost­os no nats del 2019.

Montero no va dubtar a més a reconèixer que el projecte de llei patirà variacions en les partides de despeses i ingressos que han dissenyat, ja que volen comptar amb el suport més ampli possible dels grups parlamenta­ris.

En uns comptes marcats per una expansió inèdita de la despesa pública i un nivell d’ingressos tributaris rècord, la ministra va insistir a assenyalar que es tracta d’uns pressupost­os “extraordin­aris” per la pandèmia, amb els quals cal “blindar” els serveis públics, impulsar el creixement i accelerar la transforma­ció del teixit productiu. “Les xifres són marejadore­s”, va assegurar. Segons el calendari del Govern, la votació final dels pressupost­os podria tenir lloc a mitjans de gener. Així, els pressupost­os de Cristóbal Montoro es tornarien a prorrogar només durant unes setmanes.

La portaveu del Govern va recalcar així mateix el compromís amb el finançamen­t de les autonomies. El projecte de llei conté 146.000 milions d’euros per a les comunitats, al sumar el sistema de finançamen­t ordinari (113.700 milions), els primers fons europeus contra la pandèmia gestionats pels territoris (18.800 milions davant el total de gairebé 27.000 milions) i 13.490 milions més d’euros en una transferèn­cia extraordin­ària de l’Estat sense condicions.

Sobre la dotació per a aturats, que puja un 20%, Montero va explicar que aquests fons, atribuïts en principi per als aturats, també poden destinarse a finançar els ERTO, en funció de l’evolució del mercat de treball. El projecte de llei dels Pressupost­os Generals de l’Estat només detalla la partida necessària per cobrir els expedients temporals d’ocupació fins al proper 31 de gener. Des d’Hisenda van deixar oberta també la introducci­ó d’una nova ajuda per als aturats de llarga durada que han esgotat les seves prestacion­s, tal com reclamen des de fa mesos els sindicats.

Hisenda recorda que hauran de fer canvis quan negociïn amb els partits

L’Executiu presumeix de donar suport a les comunitats amb 146.000 milions

 ?? EMILIO NARANJO / EFE ?? La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va lliurar el projecte de pressupost­os a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet
EMILIO NARANJO / EFE La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va lliurar el projecte de pressupost­os a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain