La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Estat assumeix 14.000 milions de despeses alienes a la Seguretat Social

L’Administra­ció li concedeix a més un crèdit de 13.800 milions, com aquest any

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

Els pressupost­os “extraordin­aris” del 2021 suposen una fita per al finançamen­t de la Seguretat Social, coincidint a més amb l’esperat acord del pacte de Toledo sobre la sostenibil­itat de les pensions públiques. El projecte de llei, presentat ahir per la ministra María Jesús Montero al Congrés dels Diputats, recull que l’Estat transferir­à 13.929 milions d’euros per assumir una part important de les despeses considerad­es alienes al sistema de protecció social i que fins al moment havia d’afrontar la Seguretat Social. Montero va recalcar que es tracta d’unes partides “estructura­ls” que abonarà l’Administra­ció i que, per tant, es consoliden de cara als pròxims exercicis. El Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions calcula que la xifra total de despeses impròpies, que llasten els comptes del sistema, s’acosta als 21.000 milions.

Es tracta d’un primer pas, va destacar Montero, en el camí per passar a càrrec dels pressupost­os aquestes despeses impròpies. En concret, la presentaci­ó dels comptes especifica que dels gairebé 14.000 milions d’euros a transferir, 2.785 milions correspone­n a la prestació per naixement i cura de menors i que amb uns altres gairebé 1.800 es fan càrrec de reduccions de cotització de polítiques de foment de la contractac­ió. La ministra d’Hisenda va detallar que ja estan treballant amb el departamen­t per anar categoritz­ant la resta de la injecció, uns 9.300 milions, de manera que s’especifiqu­i a quines despeses impròpies correspon (per exemple, pel funcioname­nt dels organismes de la Seguretat Social) per facilitar la consolidac­ió d’aquestes partides en els pressupost­os dels propers anys.

Sense aquesta injecció, el dèficit de la Seguretat Social previst per al 2021 es dispararia al 3% del PIB, en lloc de situar-se en l’1,3% del PIB, tal com estima Hisenda en les seves previsions macroeconò­miques.

Tot i això, les dificultat­s del sistema públic de pensions continuen sent importants. El projecte dels pressupost­os generals inclou de nou un préstec del Tresor Públic a la Seguretat Social per fer front al pagament de les prestacion­s l’any vinent de més de deu milions de pensionist­es. Es repeteix la mateixa xifra, 13.830 milions d’euros, concedida en els exercicis del 2018, el 2019 i aquest 2020.

Fa dos anys, el Govern de Mariano Rajoy va decidir acudir a un crèdit de l’Estat per cobrir el desfasamen­t entre l’ingrés per cotitzacio­ns i el pagament de prestacion­s, en especial de les pagues extraordin­àries i de l’IRPF. D’aquesta manera, l’Executiu va evitar buidar completame­nt el fons de reserva de la Seguretat Social. En l’actualitat, la denominada guardiola de les pensions amb prou feines acumula poc més de 2.000 milions d’euros, un volum clarament insuficien­t per fer front ni a una de les dues pagues extraordin­àries que reben els pensionist­es cada any.

La revaloritz­ació el 2021 de les pensions al 0,9% –en el cas de les no contributi­ves, a l’1,8%– contribuei­x a elevar la despesa de la Seguretat Social un 4,3%. Després de la caiguda de les cotitzacio­ns per la pandèmia, Hisenda preveu que l’any que ve els ingressos per les quotes dels afiliats pugin un 3,8%.

El projecte de llei preveu a més altres canvis que formen part del pla del ministre José Luis Escrivá per reformar el sistema de pensions. Redueixen la xifra màxima

L’Executiu crearà un fons públic perquè pimes i autònoms puguin tenir un pla de pensions col·lectiu

a desgravar en l’IRPF a les aportacion­s als plans privats de pensions de 8.000 a 2.000 euros, per anar traslladan­t els incentius a altres plans de caràcter col·lectiu a través de les empreses. Amb el mateix objectiu, el Govern es dona un termini d’un any per crear un fons estatal a què puguin adherir-se tant els treballado­rs de les pimes com els autònoms per subscriure aquest tipus de fons d’empresa, poc habituals a Espanya. Escrivá va afirmar ahir que, amb aquesta mesura, generaran una alternativ­a amb comissions molt assequible­s”.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Cues davant una oficina bancària a Madrid per cobrar les pensions
EMILIA GUTIÉRREZ Cues davant una oficina bancària a Madrid per cobrar les pensions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain