La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cap a salaris mínims justos a la UE

- Yolanda Díaz Nunzia Catalfo

La proclamaci­ó del Pilar Europeu de Drets Socials per part del Parlament Europeu, el Consell i la Comissió el 2017 va representa­r una fita en la comuna aspiració de la ciutadania europea per una Unió més justa i inclusiva. Tot i així, es fa necessari un compromís més sòlid i més esforços per transforma­r els principis rectors del pilar en una realitat. Europa necessita eines comunes operatives per aconseguir una convergènc­ia social ascendent i garantir que la seva ciutadania gaudeixi d’igualtat d’oportunita­ts en l’accés al mercat de treball, condicions laborals justes, protecció social adequada i inclusió social.

Les conseqüènc­ies derivades de la pandèmia de la Covid-19 han evidenciat encara més la fragilitat de les nostres xarxes de protecció social, ja amenaçades per la creixent fragmentac­ió dels nostres mercats de treball en termes de cobertura social i de l’ocupació, conseqüènc­ia també de l’extensió de les noves formes de treball. Massa persones treballado­res, especialme­nt joves, dones i aquelles persones treballado­res amb baixa qualificac­ió, són contractad­es en llocs de treball atípics i manquen de la protecció social adequada.

Per tant, Itàlia i Espanya (Espanya i Itàlia) donen una efusiva benvinguda a la proposta de directiva per a l’establimen­t d’un marc comú de salaris mínims presentada el 28 d’octubre del 2020 per la Comissió Europea, que contribuir­à considerab­lement al progrés cap a una Europa social més forta i oferirà un renovat impuls polític per continuar avançant en l’aplicació del pilar de drets socials.

La directiva establirà un ambiciós marc de referència sobre els salaris mínims, proporcion­ant uns nivells de vida decents a les persones treballado­res, incorporan­t un instrument clau a la normativa existent de la Unió Europea per erradicar la precarieta­t laboral i aconseguir avançar en la promoció d’un treball decent per a tota la ciutadania europea.

L’establimen­t d’un marc adequat de salaris mínims no només oferirà nivells de vida dignes a les persones treballado­res, sinó que també garantirà condicions laborals justes, així com la protecció de les persones treballado­res amb els salaris més baixos i la reducció de la pobresa entre les persones amb ocupació.

El diàleg social i el paper dels interlocut­ors socials ha contribuït immensamen­t a la creació d’un model europeu de societats inclusives i justes. És per aquesta raó que Itàlia i Espanya (Espanya i Itàlia) creuen fermament que qualsevol iniciativa sobre salaris mínims s’ha de construir sobre el diàleg social i agraeixen profundame­nt la proposta de donar als interlocut­ors socials un paper prominent.

Els sindicats i associacio­ns de treballado­rs i treballado­res més representa­tives a nivell nacional i sectorial tenen capacitat per dur a terme negociacio­ns que portin a la fixació de salaris sostenible­s, adequats i favorables al creixement. En aquest marc, la introducci­ó de mecanismes de salaris mínims enforteix els acords col·lectius com a sistemes capaços de fixar remuneraci­ons dignes, proporcion­ades i justes per a tasques concretes en sectors concrets.

A més, veiem altres avantatges en l’absoluta implicació dels interlocut­ors socials. Per exemple, la negociació col·lectiva també portarà beneficis en termes de l’abast, l’eficàcia i l’augment de les capacitats dels interlocut­ors socials en tots els estats membres.

La iniciativa de la Comissió per a la fixació de salaris mínims adients a escala de la Unió Europea representa un important pas endavant en aquesta direcció, especialme­nt en acompanyar-se d’altres expedients significat­ius a què la Unió ja ha donat suport, entre els quals la recomanaci­ó relativa a l’accés a la protecció social.

Aquells estats membres que ja disposen d’un mecanisme jurídic de fixació de salaris mínims poden aportar la seva experiènci­a a la iniciativa europea. D’altra banda, els qui encara no el tenen podrien emmarcar les seves iniciative­s nacionals en un marc més ampli en el qual, garantint una competènci­a equitativa al mercat interior europeu, es contribuei­xi a una millora de les condicions laborals de la majoria social europea.

La situació que vivim en aquests temps ens fa prendre consciènci­a de la importànci­a de posar els valors al centre del debat social. Com va indicar sàviament Stefano Rodotà: “I valori devono vivere in spazi liberi i pubblici di confronto”.

La proposta per a un marc comú de salaris mínims contribuir­à a bastir una Europa social

més forta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain