La Vanguardia (Català-1ª edició)

Naturgy guanya 490 milions, gairebé un 46% menys

- DOLORS ÁLVAREZ

Naturgy va guanyar 490 milions en els nou primers mesos d’aquest any, un 45,6% menys que en el mateix període del 2019, com a conseqüènc­ia sobretot de la pandèmia, que s’ha reflectit en una caiguda dels preus i de la demanda de gas, i també per la depreciaci­ó de les divises als països llatinoame­ricans on opera. En aquest context, el grup que presideix Francisco Reynés prepara un nou pla estratègic, molt focalitzat cap a les energies renovables, mentre continua renegocian­t els seus contractes d’aprovision­ament.

La companyia va precisar que en termes ordinaris el benefici hauria assolit els 696 milions fins al setembre, gairebé un 31% menys que el 2019. El resultat brut d’explotació, o ebitda, va ser de 2.774 milions d’euros, un 16,6% menys.

Un altre dels aspectes destacats pel grup va ser el mantenimen­t del “pols inversor”, amb 827 milions destinats principalm­ent a projectes d’energies renovables, mentre continuen els plans d’inversió i mantenimen­t en xarxes previstos per al 2020 malgrat la crisi.

Tal com van destacar els directius Steven Fernández i Jon Ganuza en la conferènci­a amb analistes, el 50% de l’ebitda de Naturgy procedeix ja de les renovables, una fita que s’ha aconseguit en només dos anys, i la intenció és continuar creixent en aquest àmbit, encara que “sempre des de la disciplina financera”. Com a exemple, l’empresa va destacar la recent aposta per Austràlia, on ultima permisos per a diversos projectes renovables per augmentar un 50% (més de 400 megawatts) la seva capacitat instal·lada en aquell país.

Naturgy continua amb les negociacio­ns amb els seus proveïdors de gas per revisar a la baixa els preus dels contractes, tot i que l’impacte positiu encara no s’ha reflectit en els resultats fins al setembre sinó que ho farà en els trimestres posteriors. Després de l’acord assolit aquest mateix mes amb l’algeriana Sonatrach, ja ha negociat contractes que represente­n més del 50% del volum de subministr­ament compromès.

D’entrada, la revisió de contractes ha tingut un impacte negatiu de 22 milions en el resultat net, encara que segons la companyia les noves condicions acordades compensara­n aquest cost inicial.

Una altra de les dades que van transcendi­r en la conferènci­a d’analistes és que aquest any els costos de reestructu­ració, que inclouen la retallada de la plantilla, s’elevaran a 280 milions. En els últims dotze mesos s’han reduït uns 1.100 llocs de treball.

D’altra banda, l’empresa ha pactat amb l’Autoritat Elèctrica de Puerto Rico una extensió del contracte de subministr­ament de gas natural liquat (GNL) fins l’any 2032, dotze anys més respecte al venciment inicial.

Els costos de reestructu­ració, inclosa la retallada de plantilla, seran aquest any de 280 milions

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Francisco Reynés
EMILIA GUTIÉRREZ Francisco Reynés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain