La Vanguardia (Català-1ª edició)

Iberdrola i Fertiberia s’alien per invertir 1.800 milions en hidrogen verd fins al 2027

Les dues companyies desenvolup­aran quatre projectes de 800 megawatts, que crearan 4.000 llocs de treball durant la construcci­ó

- CONCHI LAFRAYA

Iberdrola vol posicionar-se en les noves fonts d’energia no contaminan­ts per assolir els objectius de París. L’elèctrica que presideix Ignacio Sánchez Galán ha segellat una aliança amb el fabricant de fertilitza­nts Fertiberia per construir quatre projectes d’hidrogen verd en dues de les seves plantes.

En concret, la inversió conjunta prevista suposarà un desemborsa­ment de 1.800 milions d’euros en set anys i la creació de 4.000 llocs de treball durant la construcci­ó per implantar 800 megawatts d’hidrogen verd, xifra que suposa un 20% del planejat pel Govern per a l’any 2030.

La primera iniciativa d’innovació arrenca amb la posada en funcioname­nt del complex d’hidrogen verd més gran per a ús industrial a Europa, que serà operatiu d’aquí un any a Puertollan­o (Ciudad Real).

Aquest primer projecte suposa una inversió de 150 milions d’euros i estarà integrat per una planta solar fotovoltai­ca de 100 megawatts, un sistema de bateries d’ió i liti, amb una capacitat d’emmagatzem­ament de 20 megawatts-hora i un dels sistemes de producció d’hidrogen més grans mitjançant electròlis­i, que generarà 20 megawatts. El seu desenvolup­ament i construcci­ó generarà 700 llocs de treball i una vegada operativa aquesta planta evitarà l’emissió de 39.000 tones de diòxid de carboni a l’any.

En la presentaci­ó del projecte conjunt, Sánchez Galán va afirmar que Iberdrola vol mantenirse al capdavant de la implementa­ció d’“una nova tecnologia neta, l’hidrogen verd”.

Per la seva part, Javier Goñi, president de Fertiberia, va defensar que amb aquesta aliança “es fabricaran fertilitza­nts amb una elevada eficàcia i eficiència mediambien­tal, reduint emissions de gasos d’efecte hivernacle, tal com exigeix la futura política agrària comuna”.

A més del projecte de Puertollan­o, que posteriorm­ent serà ampliat, els altres dos es desenvolup­aran a la planta que Fertiberia té a Palos de la Frontera (Huelva).

Per al seu desenvolup­ament, no es descarta que se sol·licitin fons de la Unió Europea, que està molt interessad­a en la implantaci­ó de tecnologia no contaminan­t.

“Per sortir d’aquesta crisi fan falta iniciative­s concretes, que permetin avançar en la tan necessària recuperaci­ó verda”, va explicar Sánchez Galán.

El president del grup energètic va destacar que es tracta d’un gran pla amb què les dues companyies “fan un pas endavant” i que pot fer d’Espanya “el primer país amb el 100% de producció d’amoníac per a fertilitza­nts completame­nt verd”.

Per la seva part, Goñi va destacar que “més del 50% dels nostres ingressos ja procedeixe­n de productes d’alt valor afegit, un percentatg­e que l’any 2023 superarà el 60%”.

 ?? DANI DUCH ?? Ignacio Sánchez Galán i Javier Goñi
DANI DUCH Ignacio Sánchez Galán i Javier Goñi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain