La Vanguardia (Català-1ª edició)

Apple compra la ‘start-up’ Vilynx per 40 milions

La seva primera operació a Espanya es tanca a Barcelona

- BLANCA GISPERT

Amb absoluta discreció ha tancat Apple la seva primera operació al mercat espanyol. No hi ha constància de cap altra d’anterior. Ho va avançar dijous a la nit l’agència Bloomberg i ahir fonts del mercat ho van confirmar a aquest diari. El gegant tecnològic ha adquirit Vilynx, una start-up catalana especialit­zada en el desenvolup­ament d’un software intel·ligent que indexa i etiqueta vídeos en les cerques per internet. L’acord es va tancar a començamen­ts d’any i es va materialit­zar al llarg de les últimes setmanes. Apple va pagar 50 milions de dòlars, una mica més de 40 milions d’euros, per aconseguir el 100% del capital de l’empresa. Elisenda Bou-Balust, fundadora de la companyia junt amb Juan Carlos Riviero, no va voler fer declaracio­ns.

Vilynx s’afegeix al privilegia­t grup de start-ups de Barcelona adquirides per una gran tecnològic­a dels Estats Units. Els casos més recents són Social Point, que el 2017 va ser adquirida per Take Two i Trip4Real, que el 2016 va ser absors’emmarca bida per Airbnb. L’ecosistema emprenedor de Barcelona estava d’enhorabona. No només per l’adquisició sinó pels plans de futur del gegant tecnològic a la ciutat. Segons Bloomberg, Apple planeja instal·lar aquí el seu centre europeu d’intel·ligència artificial. Mantindrà a la ciutat l’equip de 50 enginyers de Vilynx (inclosa la fundadora) i ja està contractan­t més enginyers. Actualment, el fabricant del telèfon iPhone ja té equip d’intel·ligència artificial a Irlanda, Alemanya, el Regne Unit i Suïssa. Fonts de la multinacio­nal, que compra petites empreses tot sovint, van rebutjar confirmar-ho. “No comuniquem plans de futur”, van indicar.

Segons fonts de l’agència, l’adquisició de l’empresa catalana

Arran de la compra, el gegant tecnològic vol ubicar el centre europeu d’intel·ligència artificial a la ciutat

dins de la seva aposta per potenciar la intel·ligència artificial als seus productes. La tecnologia de Vilynx podria servir per millorar el seu assistent virtual Siri, l’aplicació de fotos, el servei de televisió (i les seves recomanaci­ons) i l’aplicació de notícies.

Fins ara, el software de Vilynx tenia dues utilitats: fer resums automatitz­ats de 5 segons amb els moments més rellevants d’un vídeo, i etiquetar, de forma automàtica, el contingut que apareix en un vídeo. L’empresa, fundada el 2013 però activa al mercat des del 2016, venia la seva tecnologia a grans empreses del sector de continguts i mitjans digitals, principalm­ent als EUA.

Segons dades del Registre Mercantil, la facturació de l’empresa va ser de 111.800 euros el 2019. Són dades relatives a la societat espanyola, que aquesta setmana va canviar de raó social per denominar-se Smart Ibow SL. Aquesta societat està controlada per Vilynx Inc., de la qual no hi ha dades disponible­s a Espanya. Des del seu naixement, Vilynx ha aixecat capital d’inversors com Caixa Capital Risc, Kibo Ventures i Ridgewood, que l’any 2017 van aportar-hi 5,8 milions.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? La cofundador­a de l’empresa Elisenda Bou-Balust, enginyera de telecomuni­cacions i doctora en Filosofia
LLIBERT TEIXIDÓ La cofundador­a de l’empresa Elisenda Bou-Balust, enginyera de telecomuni­cacions i doctora en Filosofia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain