La Vanguardia (Català-1ª edició)

Degollats a la basílica

Un terrorista armat amb un ganivet assassina tres persones a Niça

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

El malson continua. Fa tot just dues setmanes, un mestre era decapitat a la sortida de la seva escola, a prop de París. Ahir, tres persones –dues dones i un home– van sucumbir a les ganivetade­s d’un altre fanàtic islamista que va irrompre a la basílica neogòtica de Notre-Dame, al centre de Niça. Dos objectius ben escollits per colpejar França: l’escola, temple laic per excel·lència de la República, i l’església catòlica, l’arrel cristiana mil·lenària del país.

El nou atac es va produir al voltant de les nou del matí, poc després de l’obertura de la basílica. El terrorista es va llançar primer contra una dona septuagenà­ria que estava resant. La va degollar i va intentar seccionar-li completame­nt el cap, segons van indicar el fiscal nacional antiterror­ista, Jean-François Ricard. El sagristà, un laic casat i pare de dos fills, també va ser assassinat a punyalades.

La tercera víctima, una dona d’uns quaranta anys, va aconseguir escapar, molt malferida, cap a un bar proper. Els equips de socors no van poder salvar-li la vida. Abans de morir dessagnada, va tenir encara forces per llançar un missatge commovedor: “Digueu als meus fills que els estimo”.

Diversos agents de la policia municipal van acudir immediatam­ent i van reduir a trets el terrorista, que va resultar greument ferit. Mentre l’atenien, abans de ser portat a un hospital, va cridar diverses vegades “Al·là és gran”, mostra inequívoca del mòbil gihadista de l’atemptat.

Segons les primeres informacio­ns, l’agressor és un tunisià de 21 anys, immigrant en situació irregular, que va arribar el 20 de setembre passat a l’illa italiana de Lampedusa. Es desconeix quan s’hauria desplaçat a França. Niça no queda lluny de la frontera italiana.

La notícia de l’atemptat es va conèixer mentre el primer ministre, Jean Castex, explicava davant l’Assemblea Nacional els detalls del confinamen­t anunciat dimecres pel president Macron. Tots els diputats es van posar drets per guardar un minut de silenci en homenatge a les víctimes. A continuaci­ó es va desplaçar al Ministeri de l’Interior per participar a la reunió de la cèl·lula de crisi, on també va ser present el cap d’Estat.

La primera mesura de resposta va ser elevar l’alerta antiterror­ista i augmentar, de 3.000 a 7.000 efectius, el desplegame­nt de soldats –l’operació Sentinella– que patrullen les principals ciutats del país i protegeixe­n edificis estratègic­s.

Aquests militars hauran d’ajudar a vigilar llocs de culte i cementiris –davant la festivitat de Tots Sants– i també centres escolars, que reobriran dilluns després de dues setmanes de vacances.

Macron va viatjar poc després a Niça amb ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, i amb el de Justícia,

L’autor de l’atac és un tunisià arribat a través de Lampedusa el setembre passat

Éric Dupont-Moretti, i va parlar llarga estona amb les autoritats locals i amb la policia. “Molt clarament, és França la que és atacada”, va dir. El president va expressar “el suport de la sencera nació als catòlics de França”. Segons Macron no hi ha més alternativ­a que “la fermesa i la unitat” per combatre l’amenaça islamista. Va insistir molt en què només existeix una comunitat nacional francesa, amb la clara intenció de no aguditzar la divisió per motius de fe, una deriva que seria molt perillosa. Macron va al·ludir a l’atac patit per un guàrdia de seguretat del consolat francès de Jiddah, a l’Aràbia Saudita. El vigilant va patir ferides lleus i l’agressor va ser detingut.

Niça va ser escenari d’un atemptat gihadista molt greu el 14 de juliol del 2016, dia de la Bastilla, la festa nacional. Un camió va envestir la multitud al passeig dels Anglesos. L’atropellam­ent massiu es va saldar amb 86 morts i més de 400 ferits. Uns dies després, el 26 de juliol, en un altre atemptat, un capellà ancià que estava oficiant l’eucaristia va ser degollat en una església de Saint-Étienne-du Rouvray, a Normandia.

L’alcalde de la ciutat mediterràn­ia, Christian Estrosi, va ser molt dur en la seva anàlisi de la situació i va parlar repetidame­nt d’“islamofeix­isme”, el nou concepte que s’obre camí a França per qualificar el moviment musulmà radical i violent. Estrosi també va utilitzar l’expressió “quinta columna”, amb referència als terroriste­s que viuen a França i sovint tenen la nacionalit­at, la qual cosa no hauria estat el cas en aquest últim atemptat. Com a mesura preventiva, Es

El dispositiu militar antiterror­ista passa de 3.000 a 7.000 efectius

 ?? SEBASTIEN NOGIER / EFE ?? El cos d’una de les víctimes és retirat de la catedral hores després de l’atac
SEBASTIEN NOGIER / EFE El cos d’una de les víctimes és retirat de la catedral hores després de l’atac

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain