La Vanguardia (Català-1ª edició)

“França és un país de tolerància i no de menyspreu”, afirma Le Drian

-

trosi va ordenar el tancament de tots els llocs de culte. Va advertir que venien jornades difícils, amb l’entrada en vigor del confinamen­t i la reobertura de les escoles.

La líder ultradreta­na Marine Le Pen va reaccionar amb promptitud i va aprofitar per retreure a Macron i al Govern la seva excessiva laxitud davant l’islamisme radical, la qual cosa porta França a la indefensió. La presidenta del Reagrupame­nt Nacional (RN, exFront Nacional) va tenir dures paraules cap a les autoritats d’Ankara i va considerar inconcebib­le que aquest país continuï sent candidat a incorporar-se a la Unió Europea.

Hi va haver una allau de condemnes internacio­nals a l’atemptat de Niça. Van enviar condolence­s, entre d’altres, els líders de la Gran Bretanya, Alemanya, els Estats Units i Rússia. També ho va fer la Santa Seu. Els missatges de solidarita­t van incloure països musulmans, entre ells Turquia. Ankara ho va fer a través de dos portaveus, del Ministeri d’Afers Exteriors i de la presidènci­a de la República. La condemna turca era un pas obligat per no exacerbar encara més la tensió amb París a propòsit de les caricature­s de Mahoma –la publicació va ser defensada per Macron en el marc de la llibertat d’expressió– i dels reiterats insults proferits pel president turc, Recep Tayyip Erdogan, contra el seu homòleg francès. El president del Consell Francès del Culte Musulmà (CFCM), Mohammed Moussaoui, va demanar que s’anul·lin les celebracio­ns amb motiu de la festa de Mawlid (aniversari del naixement del Mahoma) “com a senyal de dol i solidarita­t amb els nostres compatriot­es víctimes d’aquest acte abjecte”.

La crida, tot i això, no va obtenir unanimitat. L’influent gran imam de Bordeus, Tareq Oubron, qui va condemnare­ntermesdur­siinequívo­cs l’atac de Niça, es va negar a seguir el consell de Moussaoui amb l’argument que totes les comunitats musulmanes són independen­ts.

Per posar una mica de serenitat malgrat la commoció nacional i per reconstrui­r els ponts amb els països islàmics, el ministre francès d’Afers Exteriors, Jean-Yves Le Drian va enviar “un missatge de pau al món musulmà”. Ho va fer des de la tribuna del Parlament. Le Drian, un dels membres més veterans del Gabinet, va recordar que França és “un país de tolerància i no de menyspreu o rebuig”. Molt bel·ligerant es va manifestar l’ex-primer ministre de Malàisia, Mahathir Mohamad, que va assenyalar que els musulmans tenen dret a “matar milions de francesos per les matances del passat”. Twitter va acabar retirant el missatge.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain