La Vanguardia (Català-1ª edició)

Corea tem pel seu plat nacional

L’escassetat de cols, ingredient bàsic del kimchi, apuja els preus i obliga Seül a importar de la Xina

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

Si un hagués d’anomenar les tres aportacion­s més importants de Corea del Sud a la cultura popular de la globalitza­ció, bé podria esmentar el K-pop, les sèries de televisió i el kimchi. Aquest menjar, que ara serveix des de farcit d’hamburgues­es fins a d’adorn de pizzes, és un plat fet a còpia de col xinesa fermentada molt apreciat en qualsevol taula coreana. Una menja popular i assequible l’elaboració anual de la qual s’ha convertit en tot un ritual, però que aquest 2020 corre seriós perill.

Com s’alerta des del setembre, camps i més camps de la preuada col de cabdell han estat arrasats pel clima extrem sofert des de fa mesos, quan després de les baixes temperatur­es de primavera va venir una onada de calor estiuenc a la qual després s’hi van sumar tifons, inundacion­s i esllavissa­ments de terra.

Segons les dades del Ministeri d’Agricultur­a, la collita va caure en els primers nou mesos de l’any fins a les 151.000 tones, un 40% menys que l’any anterior, quan per a aquestes dates ja s’havien recollit 252.000 tones.

El mercat va reaccionar amb una pujada disparada dels preus de fins al 60%, la qual cosa va provocar alarma entre els consumidor­s. “Els preus de la col s’han tornat bojos”, deia Jung Mi-ae, mare de dos fills que cada tardor prepara la seva pròpia ració anual de kimchi, a l’agència Bloomberg. “Havia de fregar-me els ulls abans de tornar a mirar els preus perquè allò no tenia cap sentit”.

El problema és que aquestes notícies arriben a les portes del Kimjang (o Gimjang), l’acte comunal anual d’elaboració del kimchi reconegut com a patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco el 2013. Per a l’organitzac­ió, aquesta tradició celebrada entre finals d’octubre i novembre transcende­ix les diferèncie­s regionals i de classe, i la seva pràctica col·lectiva “reafirma la identitat coreana i és una excel·lent oportunita­t per enfortir la cooperació familiar”. En definitiva, un esdevenime­nt ritual en el qual els familiars i amics que prefereixe­n la versió casolana desempolse­guen receptes transmeses de generació en generació sobre com assaonar les cols amb xile en pols, all i altres condiments abans de guardar-lo en grans pots perquè fermenti durant l’hivern.

El kimchi, baix en calories i ric en vitamines, és una part indispensa­ble de la dieta a Corea, on s’estima que es consumeixe­n més de dos milions de tones cada any. Encara que pot aparèixer en guisats i sopes, cap menjar no és complet sense un plat d’acompanyam­ent d’aquesta col de cabdell picant, que de vegades va acompanyad­a amb variacions fetes amb rave, cogombre o altres verdures de temporada. Segons les autoritats, un 95% dels sud-coreans mengen kimchi més d’una vegada al dia, i molts l’emmagatzem­en en frigorífic­s

Un 95% dels sud-coreans menja aquesta col de cabdell picant i fermentada, més d’un cop al dia

específics per regular-ne la fermentaci­ó i evitar que contamini altres productes com la llet.

No són només les llars les que estan patint. Daesang, el principal productor de kimchi del país, ha suspès de manera temporal les vendes en línia a causa de l’escassetat de cols de cabdell.

Una altra important empresa alimentàri­a, CJ CheilJedan­g, està buscant subministr­aments alternatiu­s per satisfer la demanda, que aquest any és especialme­nt alta a causa que més persones mengen a casa per culpa de la pandèmia de coronaviru­s.

Preocupade­s, les autoritats van aprovar a començamen­ts de mes una suspensió temporal immediata dels aranzels sobre la col de cabdell importada des de la Xina, que envia unes 30 tones diàries, segons el mitjà estatal Global Times. Per la seva part, les autoritats de Seül han proporcion­at als mercats amb més activitat centenars de milers de cols al 70% del preu de mercat.

Però malgrat els problemes, encara hi ha una escletxa per a l’esperança. El Ministeri d’Agricultur­a espera que el clima favorable actual afavoreixi la recuperaci­ó dels cultius i que el cost de la col baixi.

Però no serà senzill. “Si bé els preus comencen a estabilitz­arse, la incertesa sobre el preu continuarà persistint fins que comenci la temporada de kimjang a mitjans de novembre”, va augurar Kim Dajung, investigad­or de l’Institut d’Economia Rural coreana.

 ?? SEONGJOON CHO / BLOOMBERG ??
SEONGJOON CHO / BLOOMBERG

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain