La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez obté un ampli aval a l’alarma enmig de durs retrets de l’oposició

El Govern central critica l’abstenció del PP davant el que considera qüestió d’Estat

- JUAN CARLOS MERINO PEDRO VALLÍN PSOE, UP, ERC, Cs, PNB, PDECat, MP, Compromís, BNG, CC, NC, PRC i TE

En una autèntica operació llampec, Pedro Sánchez va decretar diumenge un altre estat d’alarma per a tot Espanya, i ahir –tot just quatre dies després– va aconseguir l’autoritzac­ió del Congrés per allargar-lo sis mesos, fins al 9 de maig, per amplíssima majoria. Tot i que sense el suport actiu del Partit Popular. El president del Govern espanyol va reclamar diumenge un “suport aclaparado­r” del Congrés, en tot cas, i això és el que va obtenir. Malgrat que la majoria dels grups de l’oposició, al marge que hi votessin a favor, en contra o s’abstingues­sin, van coincidir durant la llarga sessió parlamentà­ria a llançar durs retrets contra Sánchez.

El cap de l’Executiu només va assistir a la sessió plenària mentre a primera hora va intervenir el ministre de Sanitat, Salvador Illa, per defensar l’alarma i la pròrroga. I, tot just va acabar, Sánchez va abandonar l’hemicicle, cosa que va irritar i va denunciar sobretot Pablo Casado, Santiago Abascal i Inés Arrimadas. Les tres formacions de la ja envellida foto de Colón van cobrir totes les opcions de vot: el PP es va abstenir, Vox hi va votar en contra, i Ciutadans, a favor. Amb tot, la votació de la pròrroga de l’alarma, tot i que només necessitav­a una majoria simple per obtenir llum verda, va sumar una àmplia majoria absoluta: 194 sís, 53 nos i 99 abstencion­s.

El Congrés va autoritzar així una pròrroga del nou estat d’alarma durant sis mesos, fins al 9 de maig. Tot i això, d’aquí quatre mesos, el 9 de març, hi haurà una revisió per aixecar o mantenir l’alarma. Si la situació epidemiolò­gica ho permet, i així ho demanen les comunitats autònomes –el Consell Interterri­torial de Salut i la conferènci­a de presidents, convertits en una cambra informal de representa­ció territoria­l que fa les funcions que faria el Senat en un model federal–, el Goun

FONT: vern central el donarà per acabat. Si no és així, es mantindrà dos mesos més aquesta situació d’excepciona­litat, que es desplega com a paraigua constituci­onal perquè els presidents autonòmics adoptin les mesures i restriccio­ns de mobilitat necessàrie­s per aconseguir doblegar la corba d’aquesta segona onada de la pandèmia. A més, Sánchez accedeix, encara que sigui a contracor, a comparèixe­r en el ple cada dos mesos per retre comptes.

Així ho va defensar el ministre Illa, després d’advertir que “arriba

hivern llarg” i que els pròxims mesos “seran molt durs”. “L’escenari actual és molt preocupant, el risc és molt alt”, va alertar. I va instar el PP a optar entre “una oposició constructi­va o la ultradreta”. Tant Illa com la portaveu socialista, Adriana Lastra, van retreure la posició de Casado, després que la setmana passada votés contra la moció de censura de Vox. “Tot el que havia guanyat en una setmana ho ha perdut en aquesta”, va lamentar Illa, que va considerar que “l’abstenció és la inanitat en una qüestió d’Estat com és la salut pública dels espanyols”. “Almenys no hi han votat en contra”, va concedir Lastra.

Casado, que no tenia previst agafar la paraula, va obtenir el permís de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per respondre a Illa, i va oferir una “abstenció crítica” per a una mesura que va qualificar d’“abús legal”. I la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, va engrossir el bloc del sí malgrat les seves crítiques al president del Govern

El cap de l’Executiu obté “l’aclaparado­r suport” que va reclamar fa tot just quatre dies

L’estat d’alarma s’allargarà sis mesos, fins al 9 de maig, amb una revisió al març

espanyol: “Sempre tard, sempre a remolc”. El líder de Vox, Santiago Abascal, es va mostrar orgullós de votar-hi en contra, davant el “flamant líder de la servil oposició”, en al·lusió malèvola a Casado. “Aquest estat d’alarma és una punyetera bogeria”, va denunciar, i va anunciar un altre recurs d’inconstitu­cionalitat.

A tots tres els va mortificar de valent el portaveu d’Unides Podem, Pablo Echenique, que es va recrear amb el que considera dependènci­a de PP i Ciutadans respecte a Vox. Els va acusar d’utilitzar discursos de confrontac­ió: “Aquest cafè ja el servien PP i Ciutadans als seus votants; els van aficionar al cafè i ara prefereixe­n el cafè sol, ben carregat, doble i sense sucre que els posa Abascal”.

El vot favorable d’ERC tampoc

 ?? R.RUBIO / EP ?? El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va ser l’encarregat de defensar al Congrés l’alarma i la pròrroga
R.RUBIO / EP El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va ser l’encarregat de defensar al Congrés l’alarma i la pròrroga
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain