La Vanguardia (Català-1ª edició)

Casado fa equilibris per blindar la seva estratègia d’oposició davant Vox

El líder del PP demana a Illa que dimiteixi o actuï a l’altura

- CARMEN DEL RIEGO

L’oposició que va estrenar Pablo Casado en la moció de censura de Vox contra Pedro Sánchez l’ha situat en la necessitat de fer equilibris per distanciar-se del partit d’extrema dreta. Ho va fer ahir al Congrés abstenint-se en el nou estat d’alarma, mentre que els de Santiago Abascal votaven no, però alhora competint amb Vox en la duresa del seu discurs, per bé que sense arribar a les acusacions de la ultradreta.

En aquest equilibri, el líder del PP fins i tot va arribar a demanar la dimissió del ministre Salvador Illa, però afegint: “Si decideix no dimitir, almenys doni una resposta a l’altura d’aquesta gran nació en aquesta segona onada de la pandèmia”.

Aquest equilibri s’ha convertit per a Casado en una obligació més que en un desig, i més després de la intervenci­ó d’Abascal en el debat sobre la pròrroga de l’estat d’alarma, en què va dirigir els seus dards no només contra Pedro Sánchez, sinó també contra el líder popular, a qui va retreure “la indulgènci­a” amb el Govern espanyol per l’abstenció en la votació de l’estat d’alarma de sis mesos.

Aquest vot converteix Casado, va afirmar el president de Vox, en “flamant líder servil de l’oposició” i, novament, com va dir a la sessió de control, en “ministre de l’oposició”.

Abascal va donar un rotund no al decret d’estat d’alarma, com ja va fer al març i a l’abril, i va anunciar que, com llavors, portarà al Tribunal Constituci­onal els decrets, que a parer seu excedeixen els límits de l’estat d’alarma i requeririe­n un estat d’excepció.

Però juntament amb aquestes dures paraules contra el Govern central, les que va deixar anar contra el PP no van ser més suaus: “El senyor Casado puja a la tribuna a oposar-se amb paraules i a abstenir-se en vots”, li va recriminar, per dirigir-se directamen­t a ell: “Senyor ministre de l’oposició, “Hi ha més oposició en les paraules de Felipe González, que va criticar aquest estat d’alarma, que en les paraules del PP”. Abascal feia referència a les crítiques de l’expresiden­t del Govern espanyol a la gestió de la pandèmia i al fet que es delegui la competènci­a a les comunitats autònomes, quan, a parer seu, li correspond­ria a l’Estat.

Però abans de rebre totes aquestes crítiques per part de Vox, Casado va pujar a la tribuna del Congrés amb un contundent discurs contra Sánchez. Crític fins al punt de subratllar que ha deixat “abandonats” els presidents autonòmics i ha actuat “sense coratge, sense determinac­ió i sense patriotism­e”. Per això, va subratllar, va decidir abstenir-se en la votació de l’estat d’alarma, “una abstenció crítica”, ja que, va indicar, el PP enveja escoltant Angela Merkel i Emmanuel Macron els últims dies dirigint-se als ciutadans i posantse al capdavant de la gestió de la pandèmia, i li hauria agradat veure Pedro Sánchez posant-se “al capdavant de les comunitats autònomes, no parapetant-se darrere”. El líder popular considera que les mesures anunciats per Merkel i Macron sí que són mesures eficaces (a França comença un confinamen­t domiciliar­i de quatre setmanes), perquè “se salva el Nadal”.

Al president del Govern espanyol, absent mentre parlava Casado, ja que va abandonar l’hemicicle després de la intervenci­ó d’Illa, el va acusar de “saltar-se la Constituci­ó” i deixar que siguin els presidents autonòmics els que “donin la cara”, raó per la qual va demanar “una mica més de respecte i humilitat”.

 ??  ?? Pablo Casado al costat de Cuca Gamarra i Teodoro García Egea ahir
Pablo Casado al costat de Cuca Gamarra i Teodoro García Egea ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain