La Vanguardia (Català-1ª edició)

El setge de Leningrad

- ANÀLISI Enric Juliana

Imaginem tots els problemes d’aquest país, més el que està caient a França: una nova i terrible onada de terrorisme islamista, més un seriós enfrontame­nt amb Turquia.

Imaginem també, a l’altra banda de la imaginació, tots els problemes d’aquest país gestionats amb la cultura de cooperació política i social que subsisteix a Alemanya i altres nacions del centre i nord d’Europa, malgrat els esguerros i descosits que també hi passen.

A la modesta Espanya tenim epidèmia, tenim una perspectiv­a social i econòmica molt preocupant, tenim el xotis de la Comunitat de Madrid, una Generalita­t catalana sense rumb i deu mil soldats russos a disposició de la independèn­cia de Catalunya, segons una instrucció judicial en curs que pot acabar dibuixant una caricatura dels afers seriosos que pretén investigar.

Sostenen Espanya en aquests moments la tensa calma de la gent, la concertaci­ó dels sindicats i la patronal, la serenitat de les ciutats-contrafort com València, Bilbao, Sevilla, Màlaga i A Coruña, la tranquil·litat de totes les altres capitals de província, més la santa paciència de les ciutats petites i dels pobles. Sense aquesta Espanya tranquil·la, l’actual Govern central ja s’hauria enfonsat, com van començar a calcular al març alguns importants operadors polítics, mediàtics i econòmics. Sense les províncies tranquil·les, sense la concertaci­ó social i sense els fons europeus ja seríem en una altra fase, ja que és molt difícil governar Espanya, per no dir que impossible, amb el Gran

Madrid obertament en contra i amb Catalunya a l’interior d’un sac de nervis.

Per gestionar una situació tan complexa, Pedro Sánchez s’ha empescat un Bundesrat de butxaca. Ha convertit el Consell Interterri­torial de Salut en una mena de Senat federal, de manera que en aquests moments compta amb dues majories: la majoria federal autonòmica i una majoria al Congrés dels Diputats,

quan aconseguei­x que coaguli. Ahir ho va aconseguir, sumant Ciutadans i ERC, amb divisió de Junts per Catalunya. Contra aquesta doble majoria s’estavellen la insubordin­ació del govern regional de Madrid i l’estratègia de xoc de Vox. Pablo Casado és ara presoner de les seves paraules en la moció de censura. Ahir va haver d’abstenir-se. Queda clar que algú intenta propulsar Isabel Díaz Ayuso com a possible alternativ­a a Casado per buscar una reconcilia­ció del PP amb l’ofès electorat de Vox.

Hi haurà pressupost. El Govern central controla ara el tauler però tot és molt provisiona­l. Sánchez hauria fet bé de prendre ahir la paraula en el ple del Congrés dels Diputats. L’orgull no puntua en la situació actual. El Bundesrat de butxaca podria convertir-se en una insuportab­le olla de cols si la situació sanitària empitjora encara més.

Tot és fràgil en un país on l’última operació de la Guàrdia Civil a Catalunya ha estat batejada amb el nom d’una batalla protagonit­zada el 1941 per les tropes hitleriane­s i la División Azul per intensific­ar el setge a Leningrad. Operació Vólkhov. A l’afligida França, a la desordenad­a Itàlia i a la sòlida Alemanya federal i democràtic­a ja s’hi hauria obert un expedient disciplina­ri.

El Govern central es dota d’una doble majoria (autonomies i Congrés) en un país molt avariat

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain