La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ex-número dos d’Interior assenyala Fernández Díaz

Martínez diu al jutge que l’exministre estava al corrent de la Kitchen

- CARLOTA GUINDAL

L’ex-secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, va optar ahir per fer un joc d’equilibris davant el jutge de l’Audiència Nacional que l’havia citat com a investigat en l’operació Kitchen. Va defensar que aquella operació a l’extresorer del PP Luis Bárcenas va ser legal. Segons va explicar durant l’interrogat­ori, no va ser ideat per robar informació sinó per descobrir on tenia els diners amagats Bárcenas. Ara bé, el que sí que va dir amb tota certesa és que el seu cap, que va ser ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, estava al corrent de tot. És més, ell va ser qui el va informar dels detalls i qui li va parlar del xofer de l’extresorer, Sergio Ríos, com el confident que treballava per a la Policia.

Martínez va carregar tota la responsabi­litat sobre el seu superior. No només va ser ell qui li va transmetre els detalls de l’operació, que per cert no es va dir mai Kitchen (cuina) i que ell afirma que és una invenció dels mitjans de comunicaci­ó. Segons va explicar l’ex-secretari d’Estat, la seva relació amb l’excomissar­i ara empresonat José Manuel Villarejo va començar el 2012 i per ordres de Fernández Díaz, que el va instar a mantenir contacte amb ell. Aquesta és l’explicació oferta de per què Villarejo tenia converses gravades amb Martínez, a més d’aparèixer en múltiples apunts de l’agenda de l’excomissar­i, en presó preventiva des del novembre del 2017.

De fet, l’operació Kitchen, iniciada el 2013, es va descobrir arran de la detenció Villarejo i l’escorcoll del seu domicili. L’excomissar­i tenia guardades múltiples converses que havia mantingut durant dècades amb diferents personatge­s, així com tota la documentac­ió dels encàrrecs que havia fet per als diferents governs i treballs privats. Tot això l’ha portat a ser investigat en una trentena d’afers. Pel que fa a l’operació per robar a Bárcenas, va ser Villarejo qui li va posar el nom Kitchen. Als seus papers es referia al xofer de l’extresorer com “el cuiner”.

Mentre que els investigad­ors afirmen que aquella operació es va ordenar des del

Ministeri de l’Interior per sostreure a Bárcenas documentac­ió sensible sobre la caixa B del PP que podria afectar el llavors president del Govern central, Mariano Rajoy, Martínez va negar aquests extrems. Va explicar que es va tractar d’una operació d’intel·ligència policial, dins la legalitat, per trobar els testaferro­s i comptes a l’estranger de Bárcenas, en un moment que Suïssa ja havia comunicat que l’aleshores tresorer del PP constava com a beneficiar­i en comptes als seus bancs, que no estaven declarats davant Hisenda.

Per portar aquesta operació, l’ex-número dos d’Interior va reconèixer que Fernández Díaz li va dir que el xofer de Bárcenas actuaria com a confident. Després que el ministre li donés aquest nom, Martínez va anar al director adjunt operatiu de la Policia, Eugenio Pino, per contrastar la informació, segons va declarar davant el jutge, tal com van explicar a La Vanguardia fonts presents a l’interrogat­ori.

Martínez també va explicar que fa uns mesos va anar a un notari per protocolit­zar una sèrie de missatges que s’havia creuat amb Fernández Díaz sobre aquesta qüestió després de veure que aquest negava qualsevol coneixemen­t sobre el tema. “Em van doldre les seves declaracio­ns que no sabia res de tot això, això és fals”, va reconèixer davant el jutge. També va explicar que un dels missatges de text que li va enviar l’exministre, en què es reconeixia que s’havia fet amb èxit l’abocament de la memòria dels telèfons de la família Bárcenas, era una retramesa d’una tercera persona que l’hi havia fet arribar a Fernández Díaz.

Fonts jurídiques indiquen que aquesta afirmació deixa entreveure que el ministre tenia altres informador­s sobre l’operació. Avui és el seu torn per declarar davant el jutge, també com a investigat, i tindrà l’oportunita­t de donar la seva versió.

L’ex-secretari d’Estat afirma que va contactar amb Villarejo per ordre del titular del ministeri

 ?? CHEMA MOYA / EFE ?? Francisco Martínez arribant ahir a l’Audiència acompanyat del seu advocat
CHEMA MOYA / EFE Francisco Martínez arribant ahir a l’Audiència acompanyat del seu advocat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain