La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sassoli replica a Vox que no permetrà glorificar Franco

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Tot va començar al setembre amb un correu electrònic de l’eurodiputa­t de Vox Hermann Tertsch a tots els membres del Parlament Europeu en què barrejava la seva alarma pel projecte de llei de Memòria Democràtic­a amb la defensa de “la Santa Creu del Valle de los Caídos”, i sense que faltés una denúncia de la presumpta “profanació de la tomba” de Franco.

El missatge, en to gairebé apocalípti­c, ha rebut una resposta contundent del president del Parlament Europeu. David Sassoli posa a sobre de la taula dos principis: no permetrà la glorificac­ió de cap dictadura i tampoc no admet el revisionis­me històric que es planteja en aquell e-mail.

“El govern de la República Espanyola, legítim, constituci­onal i democràtic­ament elegit, va ser enderrocat per un cop d’Estat. Qui va dirigir aquell alçament, el general Franco, va ser un dictador i el seu règim va practicar la persecució i eliminació sistemàtiq­ues dels adversaris polítics. Atribuir als partits que van integrar aquell govern el fet de ‘destruir la democràcia i les llibertats’ no és opinable, és una falsificac­ió de la història”, diu Sassoli a la carta que ha enviat als 14 diputats del grup de memòria històrica que li van demanar un pronunciam­ent sobre el que van considerar un missatge pro-Franco.

Sassoli assenyala que promourà “una cultura comuna de memòria històrica que rebutgi els crims dels règims feixistes i estalinist­es i altres règims totalitari­s i autoritari­s del passat” com a advertènci­a per a les generacion­s més joves. Van ser 14 els eurodiputa­ts que van demanar una resposta de Sassoli, tots espanyols, membres d’En Comú Podem, JxCat, ERC, el PNB i Bildu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain