La Vanguardia (Català-1ª edició)

Treva feble a Palau

- ANÀLISI Isabel Garcia Pagan

El que eren dies terribles per a un Govern en funcions i sense president van acabar ahir amb una nova edició de la pax de Palau. L’enèsima i de durada desconegud­a. De moment, Junts i ERC han arribat agafats de la mà a imposar el confinamen­t perimetral de Catalunya, i municipal de cap de setmana, no sense abans batallar ahir al migdia amb el Ministeri de Sanitat i la vicepresid­ència primera de Carmen Calvo.

Dimecres, dues reunions informals del Consell Executiu, al matí i al vespre, van servir per tancar les noves restriccio­ns per frenar la pandèmia. L’últim esglaó abans d’un confinamen­t total. Però per primera vegada en molts dies el cor del Govern no va desafinar en públic. El toc de queda mediàtic es va respectar, tot i que la processó, i la batalla per les quotes, continuava corrent als grups de coordinaci­ó entre els socis.

La imatge de caos s’havia instal·lat sobre el Govern des de divendres després de les declaracio­ns contradict­òries sobre el toc de queda, els confinamen­ts i les conseqüènc­ies, i va amenaçar tempesta dimarts amb la polèmica sobre el teletrebal­l arran d’unes declaracio­ns del conseller Chakir el Homrani. A la reunió del Consell Executiu no només es va rectificar el titular de Treball, que havia assegurat que el treball a distància era obligatori i amenaçava d’imposar sancions, sinó que diversos consellers van advertir de la deriva de descrèdit en què el Govern estava immers. L’autocrític­a era sobre la taula i les mesures de correcció van modificar totes les agendes. El vicepresid­ent Pere Aragonès va convocar per dimecres al matí una reunió informal del Consell Executiu a Palau, després del comitè Covid. “No anem bé, o ho arreglem o no ens en sortirem”, va ser el missatge. Aragonès i Meritxell Budó van traslladar la nova línia de treball als seus partits. “Hi ha massa especulaci­ó sobre els escenaris i els partits intervenin­t”, es queixaven a Vicepresid­ència.

Tots els consellers, a excepció de Bernat Solé –presidia el consell plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus a Vielha–, van anar a la cita, que va durar fins a l’hora de dinar i en la qual també van participar telemàtica­ment els secretaris generals i tècnics de Salut per dibuixar l’escenari de la propagació del virus.

La reunió no va ser plàcida. El debat va ser “intens, necessari i interessan­t”, asseguren fonts del Govern, però el que es destacava ahir era el “posicionam­ent final conjunt”. Tot i això, la cita va arrencar llastada per l’operació Vólkhov i les detencions de David Madí, Xavier Vendrell i Oriol Soler. L’operació afectava les conselleri­es d’Educació i Salut, d’ERC, amb les detencions dels directors generals de Centres Públics i de Centres Concertats i Privats, i la sub-directora general d’Avaluacion­s Mèdiques. Josep Bargalló i Alba Vergés entraven i sortien de la sala del Govern. A

ERC hi ha total confiança que la investigac­ió no trobarà cap indici d’irregulari­tats en la contractac­ió, mentre que a Junts s’imposa la prudència en espera de les investigac­ions. “Només faltaria que Tácito –amb referència al tinent coronel Baena– ens impedeixi fer la feina”, afirmen des de la Vicepresid­ència.

Malgrat les interrupci­ons, en la reunió es dibuixa el tancament perimetral i cada conseller posa sobre la taula mesures de suport als sectors afectats per les restriccio­ns. Al migdia, Aragonès informa Quim Torra aprofitant la concentrac­ió contra les detencions. Els consellers es van citar a tornar a Palau al vespre en una reunió que es va allargar fins a les 21 h. Els secretaris generals van treballar fins aleshores per definir les mesures i, Albert Castellano­s, secretari general de la Vicepresid­ència, intenta quadrar els números. Els 306 milions extres que van sortir del calaix correspone­n en part a l’extra de dèficit –el 0,2 que es va autoritzar a les autonomies a començamen­ts de mes (425 milions per a Catalunya)– i de què ja se n’han compromès 272. La resta de “pólvora pressupost­ària” es guardarà per si s’han d’aplicar noves restriccio­ns, tot i que no es descarta superar els límits de dèficit.

Ahir al matí no hi va haver cap conseller als programes de ràdio i només es va filtrar informació sobre les restriccio­ns després de la reunió del Procicat. La reunió no es va allargar més del que estava previst, però sí que es van tancar els serrells de la resolució. El confinamen­t perimetral no plantejava cap problema, però el municipal de cap de setmana podria xocar amb el decret d’alarma, que fixa un mínim de 7 dies de vigència per a les restriccio­ns adoptades.

Mentre el Govern espanyol es

El tancament municipal dels caps de setmana va requerir trucades a Calvo i una acurada feina dels serveis jurídics

queixava del pla d’Isabel Díaz Ayuso i el confinamen­t de la Comunitat de Madrid només durant els ponts, des de Palau el cap dels serveis jurídics, Francesc Esteve, i el secretari del Govern, Víctor Cullell, contactave­n amb el Ministeri de Sanitat. La proposta catalana era una única mesura de confinamen­t de 15 dies, amb una restricció addicional els caps de setmana. Es va doblar la pressió política amb Alba Vergés a Sanitat, però els tècnics van recomanar que es busqués el vistiplau de la Vicepresid­ència. Aragonès va contactar amb Carmen Calvo i Esteve va tancar el text amb la secretaria d’Estat. D’aquí el retard en la compareixe­nça.

La pretensió dels socis del Govern és repetir aquest esquema de treball, amb reunions informals del Consell Executiu si s’han d’afrontar més mesures restrictiv­es. “S’ha treballat bé i era necessari”, afirmen els uns. “Ara tenim 15 dies al davant”, remata l’altre soci. Tot i això, ningú no abaixa la guàrdia. Junts no vol perdre pistonada i ERC recorda que, “per a les coses bones i per a les coses dolentes”, l’acord de Junts i ERC després de la sortida de Torra diu que Aragonès “lidera el grup Covid del Govern”.

 ?? RUBÉN MORENO-GENERALITA­T DE CATALUNYA / ACN ?? El vicepresid­ent Pere Aragonès i la consellera Meritxell Budó arribant al Consell Executiu d’ahir
RUBÉN MORENO-GENERALITA­T DE CATALUNYA / ACN El vicepresid­ent Pere Aragonès i la consellera Meritxell Budó arribant al Consell Executiu d’ahir
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain