La Vanguardia (Català-1ª edició)

Estàvem avisats

-

Un informe publicat el 2016 per la Comissió per a la Creació d’un Marc Mundial de Riscos Sanitaris per al Futur (GHRF), grup internacio­nal d’experts independen­ts convocats per l’Acadèmia Nacional de Medicina dels Estats Units, calculava que hi havia un 20% de probabilit­ats que es declaressi­n quatre o més pandèmies al llarg dels cent anys següents i una alta possibilit­at que una d’elles fos de grip. Així que el món estava avisat i va mirar cap a una altra banda, no fent atenció a les recomanaci­ons dels científics.

El coronaviru­s està fent reaccionar els governs –uns més que d’altres–, perquè la veritat és que els països que inverteixe­n més en salut han pogut donar una millor resposta a aquesta crisi sanitària. Itàlia i França figuren entre els països que han decidit regar amb la mànega dels diners els ministeris dedicats a la salut pública, després del desastre de la pandèmia. A Espanya, els pressupost­os milloren substancia­lment, però menys del que seria necessari. El Govern espanyol ha decidit dedicar a la sanitat gairebé

Un grup de científics va alertar el 2016 del risc de patir una pandèmia

3.000 milions del fons comunitari per reanimar l’economia, un 75,3% més que l’últim any. Si baixem al detall, les grans partides són els 1.018 milions per comprar vacunes contra la Covid-19, els 1.098 milions per millorar l’atenció primària i els 400 per renovar les tecnologie­s. Alguna cosa és, però la sensació és que han anat amb el fre de mà posat. Itàlia, per exemple, ha pressupost­at 4.000 milions propis i 6.000 milions més dels fons europeus, xifra que li permetrà contractar 30.000 metges i sanitaris.

En el cas de Catalunya, el pressupost aprovat no situa encara la despesa de la sanitat a l’altura del 2010. El govern d’Artur Mas, apressat per la crisi econòmica i el deute galopant, va retallar gairebé 1.600 milions en quatre anys en el capítol de salut pública, que no va ser la millor de les idees. Això va suposar menys sanitaris i menys llits d’hospital. Només hi va haver una altra comunitat autònoma que encara va fer més mèrits en les retallades, Castella-la Manxa, sota la presidènci­a de Dolores de Cospedal.

El Govern central ha aclarit que l’any vinent assumirà a més la meitat del dèficit de les comunitats autònomes, que són les que gestionen la sanitat i donen el servei, la qual cosa ve a ser l’1,1% del PIB. L’escriptora Françoise Sagan va definir la felicitat com gaudir de bona salut, dormir sense por i despertar sense angoixa. I per això resulta imprescind­ible una bona sanitat que ens ajudi en els tres casos.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain