La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més inversions de l’Estat a Catalunya

-

Les dades de la inversió de l’Estat a Catalunya milloren substancia­lment en el projecte de pressupost­os per al 2021 que el Govern espanyol ha enviat a les Corts per al debat i l’eventual aprovació. Està previst el finançamen­t de projectes per valor de 1.999,3 milions d’euros, xifra que suposa un augment del 48,1% respecte als pressupost­os del 2018, que han estat prorrogats d’ençà fins avui. Aquest percentatg­e de creixement de la inversió supera en més del doble la mitjana del conjunt de les autonomies, que és del 19,7%.

Malgrat l’important increment de la inversió estatal a Catalunya, la quantitat assignada no arriba al 19% del pes que té la comunitat autònoma en el conjunt del producte interior brut (PIB) espanyol. L’esmentat percentatg­e és el que es reclama històricam­ent per compensar el dèficit inversor acumulat, i pràcticame­nt, tret d’un any al segle passat, no s’ha complert mai. El total de l’assignació inversora per al 2021 es queda en el 16,5% del PIB. Tot i això cal destacar que és el més gran des de l’any 2000 i superior al 13,3% dels anys anteriors. Només Andalusia supera aquest percentatg­e el 2021, amb el 17,7% de la inversió estatal total. Madrid es queda per darrere de la comunitat catalana amb el 10,3%.

Darrere la decisió de destinar aquest important volum inversor a Catalunya hi ha la voluntat de l’Executiu de Pedro

Sánchez de començar a compensar l’elevat dèficit inversor que la comunitat autònoma pateix des de fa anys amb relació a la seva població i a l’aportació de riquesa al conjunt del país, en el marc del nou clima de diàleg obert entre Catalunya i l’Estat. Però cal dir que aquest primer pas és clarament insuficien­t davant l’enorme dimensió de la inversió pendent. S’ha de tenir en compte que, segons la patronal Foment del Treball, es calculen en 28.000 milions d’euros els diners que cal invertir a Catalunya per cobrir el dèficit d’inversions que s’arrossega des de fa anys, una xifra que la Cambra de Comerç eleva fins als 45.000 milions. Per recuperar l’equilibri inversor caldrà definir i concretar un pla d’actuació entre totes les administra­cions públiques per a la realitzaci­ó dels projectes pendents.

També convé recordar la gran diferència que històricam­ent es produeix a Catalunya entre la inversió que es preveu en els pressupost­os de l’Estat i l’executada realment, que gairebé no arriba al 66% de la primera, segons la mitjana dels últims anys. La culpa d’aquesta diferència no és tota de Madrid, sinó també de la complexita­t que comporten les obres públiques a Catalunya a causa principalm­ent de la intervenci­ó d’administra­cions de diferent color polític. Reduir aquest desfasamen­t exigeix, igualment, més col·laboració, eficiència i agilitat pel que fa a la presa de decisions en l’execució dels projectes.

Els pressupost­os generals preveuen un augment del 48,1% en obres i projectes públics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain