La Vanguardia (Català-1ª edició)

Jugant amb foc

-

Fa temps que comparteix­o en aquesta tribuna la meva inquietud sobre la insostenib­le atmosfera de la política espanyola, que en ocasions sembla que entra en una espiral sense sortida. A la tan gastada referència al clima de polaritzac­ió i insult, vull afegir-hi altres considerac­ions tant o més inquietant­s. La més important: el deterioram­ent de les institucio­ns com a pilars que són de les democràcie­s modernes. Començant per l’ús i abús de la figura del Rei. Alguns, amb la intenció que els seus atacs a la institució encobreixi­n les frustracio­ns que generen les seves incapacita­ts. D’altres, amb l’esbombada pretensió de patrimonia­litzar la monarquia. Pablo Iglesias és qui ho ha sintetitza­t més bé en seu parlamentà­ria: “Perdonin aquesta recomanaci­ó d’un republicà: no ens facin la feina, senyories”. Efectivame­nt, els uns i els altres acaben convergint en l’erosió de la institució.

I no trobem cap assossec si posem el focus en les institucio­ns que consagren la divisió de poders. És veritat que els debats en seu parlamentà­ria són una mostra palmària del trencament del poder polític. Però no ho és menys que el poder judicial està patint una notable degradació institucio­nal. El bloqueig que exerceix el poder polític per procedir a la renovació del CGPJ n’és una de les causes. I si la malaltia és greu, el remei que es pretenia prescriure ho era encara més. Tanmateix, les causes de la degradació institucio­nal del poder judicial no rauen només en la política. He expressat sempre el meu respecte a les seves decisions, però no afavoreixe­n gens la institució de la justícia alguns pronunciam­ents dels últims anys, mesos i setmanes. Convé no subestimar les alertes expressade­s per la Comissió de la UE i pel Consell d’Europa sobre l’obstrucció de la renovació de la nostra cúpula judicial i la iniciativa parlamentà­ria ideada per desfer-se’n: un clar retret al Govern central i a l’oposició. De la mateixa manera que seria insensat infravalor­ar les reprovacio­ns que des d’altres instàncies judicials europees es fan a determinad­es decisions d’alguns dels nostres tribunals.

Podria semblar que la ciutadania s’hagi resignat a la idea que el desgast institucio­nal forma part de la normalitat. Fins i tot podria caure en el miratge que el país pot funcionar dissociat de les institucio­ns. Gravíssim error! Quan els partits polítics i les institucio­ns perden autoritat, s’adoba el terreny a l’aventurism­e populista i a les reaccions autoritàri­es. I les dues circumstàn­cies generen quadres de desestabil­ització, amb un sever impacte en el creixement econòmic. I així cal entendre que la previsió de la contracció de la nostra economia per part de l’FMI sigui el pitjor pronòstic de les economies avançades. Comprenc que als populismes que campen per Espanya i a l’independen­tisme català (que no és sinó una varietat autòctona de populisme) els importa poc que el risc en què estem immersos pugui derivar en greus conseqüènc­ies negatives. Però costa d’acceptar que la resta de les forces polítiques siguin insensible­s als devastador­s danys que està provocant i provocarà la nostra destrossa institucio­nal.

L’hora és greu i exigeix que els qui de debò defensen la democràcia, les institucio­ns i les normes no perdin ni un minut més en debats sobre problemes que ells mateixos creen i centrin les energies a teixir complicita­ts per ocupar-se dels problemes reals de la societat. Cal trenar les connivènci­es necessàrie­s perquè una gran majoria doni suport a la desinflama­ció d’Espanya (no només és la situació de Catalunya la que necessita desinflama­r-se).

Sense serenitat no hi ha futur, i quan per fi aquesta es recuperi, s’hauran d’abordar reformes profundes. Fins i tot la constituci­onal si fos necessari.

Cal dotar-se d’una nova legislació electoral que realment reverteixi l’actual dependènci­a que tenen els poders legislatiu­s dels executius; resoldre l’injust finançamen­t de les comunitats autònomes; repensar mecanismes que assegurin una lleialtat institucio­nal de doble via entre els poders autonòmics i central (assegurant la governança que la crisi sanitària ha demostrat ineficaç); dissenyar un nou contracte social; solucionar el contenciós català... I fer-ho despresos de l’adamisme, que menysprea tot allò bo que té la nostra democràcia (“No ens podem permetre fer creu i ratlla”, li va dir el papa Francesc a Pedro Sánchez).

La setmana passada, en plena pandèmia i sota l’impacte de les seves conseqüènc­ies socials i econòmique­s, es va debatre una inútil moció de censura. No obstant això, el desenllaç va obrir un parèntesi de bones maneres en la política espanyola. Tant de bo que no sigui un miratge! A la Unió Europea es comencen a preguntar què ens està passant (ara Europa sí que expressa la seva preocupaci­ó en relació amb Espanya –i no quan l’independen­tisme pretenia que ho fes–). Els resulta difícil comprendre que no siguem conscients que estem jugant amb foc. I com diu el refrany: “Qui amb foc juga finalment es crema”.

A la Unió Europea

es comencen a preguntar què ens està passant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain