La Vanguardia (Català-1ª edició)

El fil que arriba a Moscou

- Lluís Foix

Es poden imaginar la vergonya que passaríem tots si les nostres converses en la intimitat o les que es mantenen per telèfon amb persones de confiança veiessin la llum pública. Com a mínim ens posaríem vermells. Les paraules gravades per la Guàrdia Civil a qui es coneix com l’Estat Major del procés produeixen una certa incredulit­at i esgarrifan­ça.

Però el que importa són els fets si demostren una relació entre els investigat­s i els negocis que s’hagin pogut realitzar amb l’ajuda o la complicita­t del Govern. Es tractaria de delictes de corrupció.

És prematur treure conclusion­s després de la investigac­ió judicial que s’ha prolongat moltes hores i que afecta el nucli dur que facilitava el finançamen­t i l’estructura de la mansió de Carles Puigdemont a Waterloo. Una cortina de misteri ha envoltat el cost de la intendènci­a de l’expresiden­t en un barri benestant dels afores de Brussel·les. Qui ha pagat tot el dispositiu?

La connexió russa és inversembl­ant quan Víctor Tarradella­s, responsabl­e de les relacions internacio­nals del partit de Puigdemont, parla de deu mil soldats

La intervenci­ó del Kremlin en la causa independen­tista seria

per debilitar la UE

russos i el suport de la Xina a la causa de la independèn­cia de Catalunya. No es tracta d’això.

Qui hagi seguit el canal Russia Today, un òrgan de propaganda rus que és accessible a qualsevol ciutadà espanyol, haurà pogut comprovar l’enorme simpatia amb la causa de l’independen­tisme. El gener del 2019 Carles Puigdemont oferia una entrevista al diari Komsomólsk­aia Pravda , en la qual presagiava “unes relacions estretes i amistoses amb Rússia” quan Catalunya fos un Estat. També lamentava la reacció de la UE “davant una situació que ha portat els líders independen­tistes catalans a la presó i a l’estranger”.

No sé de què van parlar Julian Assange i Oriol Soler en una llarga entrevista a l’ambaixada equatorian­a a Londres. El que sí que vaig comprovar va ser els centenars de tuits en anglès que Julian Assange va publicar a favor de la causa independen­tista a partir de l’octubre del 2017.

És un fet acceptat la intervenci­ó de Rússia en les eleccions de Donald Trump, en el Brexit, a favor de Salvini a Itàlia i en tots els moviments que puguin deteriorar la UE des de dins. Catalunya ha estat i és al tauler internacio­nal, i el Kremlin ha jugat les seves cartes no tant per ajudar la causa independen­tista sinó per debilitar Europa.

Serà interessan­t estirar aquest fil per veure fins a quin punt la frivolitat es va apoderar d’algunes ments oficials i en l’ombra del procés que es pensaven que es podia jugar amb una cosa tan seriosa com les fronteres europees.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain