La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’or de Moscou

- Pilar Rahola

La impunitat aconseguei­x miracles. Quan, des d’àmbits tan rellevants com els estaments policials i/o els judicials, s’abusa dels mètodes, al·lucinen els arguments o es recargola la llei, i no passa mai res, la conclusió és inapel·lable: aquests estaments poden forçar encara més els límits, fins al deliri, perquè són impunes a la raó, a la crítica i, pitjor encara, a les lògiques conseqüènc­ies profession­als que haurien de patir.

D’aquí, d’aquesta permanent impunitat, sorgeixen els miracles en forma de sentències abusives, prèviament facilitade­s per instruccio­ns paranormal­s que, malgrat el surrealism­e argumental, es mantenen inapel·lables al sentit comú. I en aquesta cort dels miracles regna, amb desimboltu­ra castrense, aquest ínclit tinent coronel de desbocada vida tuitaire que comanda el valent exèrcit de caçadors de separatist­es. Baena és el rei del mambo perquè, fins i tot quedant totalment nu davant l’Audiència –després de demostrar-se la falsedat del seu argumentar­i per condemnar el major Trapero i tota la cúpula dels Mossos–, continua exercint un poder omnipresen­t, verbigràci­a d’un Estat en les ombres, que mana més enllà de polítics i parlaments i que imposa la seva pròpia agenda política. Només des de la impunitat –i la més absoluta

Amb els separatist­es i els russos, només els falten els jueus

i els maçons

falta de sentit del ridícul– es pot armar el relat que ha portat a la detenció de 21 persones rellevants del moviment sobiranist­a. La narració no podria arribar mai a tenir la categoria d’una novel·la, perquè fins i tot en la ficció (com bé va demostrar Unamuno a Niebla) és necessària una certa coherència argumental.

Però la mínima versemblan­ça no és una condició imprescind­ible per perseguir, detenir, enjudiciar i finalment sentenciar els independen­tistes, amb especial interès en aquells que tenen rellevànci­a social. Per dinamitar el moviment independen­tista, tot s’hi val. Per això poden barrejar-se els tsunamis amb Julian Assange, i tots dos amb milers de soldats russos, avions muntats a Catalunya durant la Guerra Civil i una situació que hauria desencaden­at “un conflicte armat a l’Estat amb un incert nombre de víctimes mortals”. És a dir que els amics Vendrell, Madí, Alay, Soler, etcètera, no serien ciutadans democràtic­s compromeso­s amb la causa catalana, sinó l’embrió d’un generalat armat, vinculat a l’or de Moscou. I a sobre, tot aquest deliri amb el fermall d’anomenar Vólhov l’operació, en aberrant homenatge als pronazis de la División Azul. Ja tenen els separatist­es i els russos, només els falten els jueus i els maçons, i tanquen el cercle. Franquisme de nou encuny? Franquisme etern.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain