La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia, Vólkhov i els catalans pagafantes

- Joaquín Luna

La Guàrdia Civil investiga com investiga, i les operacions policials les bateja alguna penya madridista Juanito Gómez, fet que explica això de l’operació Vólkhov, batalla de la División Azul que els devia sonar a Vujadin Boskov.

Un cop hem rigut, siguem francs: la “internacio­nalització” del procés va acabar sent un malbaratam­ent espectacul­ar, fraudulent i pagafantes.

No hi va haver ni temps ni fons ni energies per revertir les retallades sanitàries, però van sobrar personatge­s i euros (o dòlars) per provar de convèncer els catalans que el món no només ens mirava sinó que es disposava a canviar les regles del joc per donar suport a la secessió de Catalunya.

Rússia ha provat de desestabil­itzar i perjudicar els que, al seu torn, l’amenaçaven al seu pati del darrere, com Ucraïna. Llegeixi’s la Unió Europea. Tornar els cops té tota la lògica: Catalunya va ser una de les seves bregues.

Amb un amateurism­e de diumenge, la “diplomàcia” independen­tista va mirar d’arrambar-se als que podien oferir-li suport, fos déu o el dimoni. En paral·lel, i a mesura que s’acostava l’1 d’octubre del 2017, era imprescind­ible il·lusionar molts catalans amb allò que tot estava preparat quan no hi havia res de res. A mesura que s’acostava la data i tenint en compte que el reconeixem­ent internacio­nal semblava decisiu, la desesperac­ió augmentava.

I així van arribar a Palau ofertes forassenya­des de Moscou, emanades d’adlàters, però mai del Kremlin. O cants de sirena de la Xina o Israel (“la tercera visita important la vaig fer a Israel, on vaig explicar amb absoluta claredat que, si ens molestaven amb això, nosaltres reconeixer­íem Palestina”, assenyala García-Margallo al seu llibre Memorias heterodoxa­s. Naturalmen­t, Israel va parar de coquetejar amb el procés).

Tot menys admetre el fiasco. Després de tantes conferènci­es sobredimen­sionades en universita­ts de cinc estrelles, pagaments milionaris a lobbies de Londres o Washington,

La “diplomàcia” del procés es va acostar a déu i al dimoni, a Rússia i a Israel, per, al final, res de res...

invitacion­s a periodiste­s i declaracio­ns grandiloqü­ents, el rei estava nu. Els únics suports públics: Hristo Stòitxkov –cònsol honorari de Bulgària que “va acusar” Sáenz de Santamaría de ser filla d’un excap del cos–, Pamela Anderson i Nicolás Maduro, a qui fer la guitza a Madrid ja li està bé.

Uns ximples útils, perquè els estats continuess­in negociant de tu a tu. A l’hora de la veritat, res de res. I tot sense mal ús de fons públics?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain