La Vanguardia (Català-1ª edició)

El laberint de Buenos Aires

Els nous propietari­s de la finca modernista hi volen fer un hotel; els veïns, equipament­s; i l’Ajuntament, expropiar-la

- LUIS BENVENUTY

Els nous propietari­s volen que els deixin aixecar un complex turístic de luxe, molts veïns del barri de Vallvidrer­a prefereixe­n que aquesta finca modernista històrica es dediqui a equipament­s i habitatges assequible­s, l’Ajuntament insisteix que està ben disposat a expropiar l’immoble... Això és el laberint de la casa Buenos Aires, aquesta residència d’ancians de la congregaci­ó religiosa Pare Paüls que va tancar fa vuit anys i que els Mossos d’Esquadra van desallotja­r abans-d’ahir en una llarga i tensa jornada plena d’aldarulls. Sí, al laberint de la casa Buenos Aires també hi ha un bon grapat d’ocupes i també una tempesta política.

“Els ocupes eren del barri –explica Clara Raich, de l’associació de veïns Mont d’Orsà de Vallvidrer­a–, molts fills de gent del barri que van haver de marxar perquè no trobaven pis... i des que van prendre la casa Buenos Aires, fa un any i mig, la van obrir a les entitats del barri. Aquí les associacio­ns de veïns ens reunim sovint, hi assajava la coral, s’hi va instal·lar una cooperativ­a de consum, hi van organitzar un bingo per a la gent gran, hi van muntar projeccion­s, xerrades, ioga... Als barris de muntanya tenim un dèficit d’equipament­s i d’habitatge assequible. Ara ens han tornat a tancar el centre cívic, però va estar tancat molt de temps per culpa de la seva mala ventilació”. L’associació de veïns Mas Sauró també va signar un manifest per condemnar el desallotja­ment. La veritat és que molts veïns dels voltants van intentar frenar-lo. “Volem que l’Ajuntament adquireixi la finca, que l’expropiï d’una vegada, tal com va dir, i que obri un procés participat­iu perquè els veïns en puguin decidir els usos finals”. El manifest de condemna del desallotja­ment també destil·la una certa inquietud entorn dels plans municipals.

El govern de l’alcaldessa Ada Colau està actuant seguint les demandes veïnals. Al juliol va aprovar un nou planejamen­t perquè l’Ajuntament pugui aconseguir aquesta finca, en canviï la qualificac­ió i faci equipament­s i 37 pisos per a persones grans i joves. D’aquí poques setmanes, probableme­nt al atacar les formacions que li van donar suport a l’hora d’engegar aquest procés, ERC i JxCat. Els comuns creuen que podrien haver fet més per evitar el desallotja­ment, i que el nou escenari fa perillar l’expropiaci­ó. JxCat li va respondre que si al seu dia hagués catalogat la casa Buenos Aires l’operació immobiliàr­ia s’hauria aturat fa molt de temps, que els últims cinc anys ho haurien pogut fer.

Ara la casa Buenos Aires sembla als llimbs. Diversos vigilants hi estan apostats. A les seves dependènci­es encara hi ha imatges religioses i restes de la seva ocupació, com ara un magatzem ple de roba per repartir. I també algun bidó ple de ciment, per encadenar-s’hi i frenar el desallotja­ment. Els seus mosaics i els llums rememoren la seva antiga esplendor. I quan es mira per les finestres es comprèn perquè aquí, abans que hi muntessin una residència, ja hi havia funcionat un hotel a finals del segle XIX. La casa Buenos Aires és un caramel des de fa més de cent anys.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Una olla que els ocupes van deixar al menjador d’aquesta antiga residència de gent gran
LLIBERT TEIXIDÓ Una olla que els ocupes van deixar al menjador d’aquesta antiga residència de gent gran
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Les vistes de la casa Buenos Aires, envejables i molt cotitzades
LLIBERT TEIXIDÓ Les vistes de la casa Buenos Aires, envejables i molt cotitzades

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain