La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un Tots Sants amb el màxim dol i moltes limitacion­s

La celebració, que aquest any ja es presentava diferent, s’adapta a les noves restriccio­ns decretades per la Generalita­t

- TRADICIONS FEDE CEDÓ

Les noves mesures imposades pel pla territoria­l de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per contenir l’expansió de l’epidèmia de Covid-19 també marcaran la festivitat de Tots Sants d’aquest any. Inicialmen­t es regularan els accessos als cementiris, que disposaran d’horaris més amplis durant dos dies, el 31 d’octubre i l’1 de novembre.

A causa del confinamen­t perimetral territoria­l i municipal decretat per la Generalita­t, només es permetran visites als cementiris de la comarca de residència. Així, per exemple, un resident a Montgat no podrà visitar els seus difunts si estan enterrats a Barcelona.

A Barcelona els nou cementiris mantenen un horari més ampli des de dissabte, però ajusten tots els protocols a la situació sanitària, de manera que es limita l’aforament amb regulacion­s d’accés per evitar les aglomeraci­ons. Tots els cementiris de la ciutat obriran des de les vuit del matí a les sis de la tarda. Tot i això l’Ajuntament recomana escalonar les visites i minimitzar el temps d’estada a les instal·lacions.

Les restriccio­ns afecten igualment les activitats socials que van implícites amb la festivitat, com ara les celebracio­ns religioses. A Barcelona no hi haurà activitats com les misses habituals, concerts de música clàssica, tallers per a nens i famílies, rutes i visites a la col·lecció de carrosses fúnebres, segons va informar el Consistori barceloní. Als cementiris on estigui permès celebrar alguna cerimònia, els organitzad­ors estan obligats a reduir l’aforament fins al 30% de la capacitat.

A més del control d’accés, Cementiris de Barcelona controlarà les mesures preventive­s per la Covid-19, com per exemple l’ús obligatori de la mascareta, respectar la distància entre els usuaris i, en cas de fer servir escales per accedir als nínxols, caldrà rentar-se les mans abans i després d’utilitzar-les. Tampoc no es permet beure o menjar dins els recintes, i en cas d’asseure’s als bancs situats a l’interior caldrà guardar la distància. En alguns cementiris, com els del Poblenou, Sant Andreu i les Corts, es desplegara­n agents cívics per informar sobre les mesures preventive­s a complir.

Durant aquests dies Transports Metropolit­ans de Barcelona reforçarà el servei d’autobusos per arribar a Montjuïc i Collserola. Malgrat la previsió d’una gran reducció de la demanda, el transport públic a Catalunya funcionarà al 100% de la capacitat. A Tarragona l’horari serà des de les 9 hores fins a les 18 hores, i es recomana una estada de màxim tres minuts al cementiri, amb grups limitats a sis persones que hauran de seguir la senyalitza­ció de recorregut marcada a l’interior. També ofereixen un localitzad­or de sepultures que es pot consultar per internet. A Girona el cementiri vell tindrà una entrada i una sortida diferencia­des, i els visitants disposaran de gel hidroalcoh­òlic. La capacitat també serà limitada. A Lleida els veïns que vulguin accedir al cementiri hauran de reservar cita prèvia a través d’una aplicació municipal els dies 30 i 31 d’octubre i 1 de novembre.

Al tanatori de les Corts, Mémora ha inaugurat el servei Finestra del record, una projecció audiovisua­l amb una pantalla gegant. La iniciativa, segons Fernando Sánchez, director de comunicaci­ó, pretén “buscar i oferir una escenograf­ia diferent en un oratori” a través d’imatges, música i llums, per crear “una atmosfera diferent i de més atenció sobre les cerimònies”. També està previst que les famílies puguin projectar fotos i vídeos.

Es regularan els accessos als cementiris, que dissabte i diumenge tindran horaris més amplis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain