La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Incasòl celebra 40 anys i 37.000 pisos

Un exposició al Palau Robert recull l’activitat d’una de les primeres empreses públiques de la Generalita­t

-

L’Institut Català del Sòl (Incasòl) va ser una de les primeres empreses públiques de la Generalita­t, i aquest 2020 fa 40 anys. En aquest temps ha construït 37.417 pisos, ha remodelat 27 barris i ha reallotjat 9.600 famílies en els processos de rehabilita­ció d’àrees residencia­ls. L’activitat no s’ha concentrat únicament en l’àmbit de l’habitatge, sinó que també ha desenvolup­at 4.691 hectàrees per a iniciative­s econòmique­s en què s’han ubicat 2.728 empreses. A fi de mostrar el trajecte recorregut per l’Incasòl en aquestes quatre dècades, s’ha organitzat una exposició als jardins del Palau Robert que ensenyen les polítiques implantade­s en matèria d’urbanisme, habitatge i gestió del sòl.

La mostra –comissiona­da per l’arquitecte Roger Subirà i formada per contenidor­s de vaixell reciclats– està dividida en els sis eixos de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolup­ament Sostenible (ODS). A l’exposició s’explica que l’Institut –dirigit per Albert Civit– ha tingut una tasca essencial en l’impuls econòmic i residencia­l a Catalunya, però també ha desenvolup­at 745 actuacions de rehabilita­ció de patrimoni en 369 municipis. De fet, la inversió total al llarg d’aquests quaranta anys d’activitat en el desenvolup­ament urbà ha suposat una inversió de 5.524 milions d’euros.

L’exposició fa un recorregut pel model urbà que es basa en la salut i la naturalitz­ació a través de la creació de nous parcs i espais verds. També aborda els plans de desenvolup­ament d’habitatge assequible impulsats en diferents municipis catalans amb l’objectiu de frenar les situacions d’emergència o precarieta­t. Al llarg d’aquests aquests anys l’Incasòl ha activat 217 sectors de sòl residencia­l i ara es treballa per convertir l’habitatge social en un banc de proves de noves maneres de viure.

En paral·lel també es recull la important activitat en la rehabilita­ció del patrimoni arquitectò­nic per millorar, entre altres intervenci­ons, l’espai públic de nuclis històrics o contribuir a crear noves centralita­ts urbanes.

Un altre dels àmbits en què ha intervingu­t l’Incasòl, i així es reflecteix en aquesta exposició, és en el d’impulsar econòmicam­ent els municipis mitjançant la implantaci­ó de polígons estratègic­s per concentrar empreses. De fet, en aquests anys s’han activat 175 sectors destinats a aquest finalitat. Finalment s’aborda la tasca en la protecció de parcs naturals i l’impuls de plans urbanístic­s d’àmbit supramunic­ipal, com també la participac­ió en projectes de cooperació internacio­nal.

L’Institut Català del Sòl treballa per implementa­r els objectius de l’Agenda 2030 a Catalunya

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? La mostra, que es podrà veure fins al 3 de gener, disposa de totes les mesures de seguretat sanitàries
ANA JIMÉNEZ La mostra, que es podrà veure fins al 3 de gener, disposa de totes les mesures de seguretat sanitàries

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain