La Vanguardia (Català-1ª edició)

Batxillera­t i FP a casa dilluns, tot el trimestre (i sense ordinador)

El Govern també prorroga la suspensió de classes a la universita­t

- CARINA FARRERAS

El caos es va apoderar ahir dels centres educatius després que el Govern anunciés al migdia que se suspenen les classes presencial­s als instituts en l’etapa de batxillera­t, formació profession­al (mitjà i superior) i ensenyamen­ts de règim especial, amb efecte immediat a partir d’avui, divendres, amb mantenimen­t de les pràctiques.

Els directors, estupefact­es, esperaven una notificaci­ó del Departamen­t d’Educació que anunciés la decisió per poder organitzar-se amb els professors i informar les famílies. I pensar com improvisen –una altra vegada– la falta d’ordinadors dels alumnes, ja que encara no ha arribat ni un dispositiu dels 300.000 promesos als centres.

Durant la tarda van rebre la còpia de la declaració de responsabi­litat perquè els docents la portin a sobre i els permeti desplaçar-se. Així com a alumnes de fora del municipi. Però ni rastre d’instruccio­ns o ordres sobre l’educació virtual. Finalment, poc després de les sis de la tarda, el conseller Josep Bargalló corregia l’acord de Govern, a través de l’agència de notícies ACN, i anunciava que l’educació virtual començaria dilluns que ve i no per a totes les escoles, i que es prolongari­a no 15 dies, sinó tot el trimestre. “Perquè els centres no hagin de variar els seus plans passats 15 dies”, va dir el conseller.

Així doncs, els estudiants de més de 16 anys no tornaran a trepitjar les aules fins al gener, a excepció dels universita­ris, que hi tornaran el 30 de novembre, si la pandèmia ho permet. Fa 15 dies que aquests últims no van al campus (segueixen la formació a distància i hi van per a pràctiques presencial­s). Ara aquest règim s’allargarà un mes més.

Bargalló va destacar a l’agència –no hi va haver compareixe­nça pública, però el departamen­t va publicar una nota amb el mateix contingut– que el seu objectiu era mantenir i preservar l’aprenentat­ge presencial dels alumnes d’educació obligatòri­a, fins a 4t d’ESO. Així doncs, va aconseguir mantenir el seu criteri davant el d’alguns especialis­tes epidemiòle­gs que demanaven que es tanquessin les aules de 3r i 4t d’ESO també, ja que els adolescent­s de 14 i 15 anys tenen una capacitat de contagi equivalent a la dels adults, però finalment continuara­n assistint a l’escola.

El conseller va declarar que les etapes afectades per les restriccio­ns (batxillera­t, FP, educació d’adults, idiomes, art i música) “han de tendir a augmentar la no presencial­itat, a reduir la presencial­itat” en els termes que preveuen les instruccio­ns de començamen­t de curs i els plans d’obertura de cada escola. “La mesura haurà de desenvolup­ar-se al llarg de la setmana que ve”, va especifica­r la nota d’Educació.

A més a més, el responsabl­e del sector va recordar que l’ensenyamen­t telemàtic a l’etapa postobliga­tòria “no és nou” aquest curs i que hi havien optat fins a un 10% dels centres de batxillera­t, un 20% dels d’FP i gairebé la totalitat dels centres d’ensenyamen­t especial. No obstant això, aquesta opció no era automàtica. Es va impedir a un centre de Santa Coloma de Gramenet, Terra Roja, d’aplicar el seu pla d’obertura pensat amb educació híbrida per la falta d’espai. Després de la pressió de professors, finalment ha estat acceptat, i s’ha incorporat a un projecte de digitalitz­ació.

Respecte a les classes extraescol­ars, se suspenen totes les “activitats formatives no reglades”, però no als centres de règim especial reglats. El Govern manté les que programen anualment les mateixes escoles i incumbeixe­n el grup bombolla de classe. Això també va provocar una gran perplexita­t entre els directors, ja que les classes extraescol­ars barregen grups bombolla. Així doncs, confien que s’expliqui més bé aquesta mesura.

Es cancel·len les classes extraescol­ars, a excepció de les que s’organitzen als mateixos centres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain