La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els experts avisen que les dades d’aquests dies poden no ser exactes

- MARTA RICART

Els retards a l’hora de fer-les i per tenir els resultats de les proves PCR a fi de detectar el coronaviru­s han augmentat els últims dies a Catalunya i posen en quarantena les dades d’aquesta setmana, opinen els experts. “Cal ser previnguts a l’hora de treure conclusion­s per evitar que siguin errònies; caldrà veure els pròxims dies si es consoliden les dades”, admetia ahir Clara Prats, líder de l’equip de biologia computacio­nal (Biocomsc) de la Universita­t Politècnic­a (UPC), que analitza l’epidèmia.

Prats va recordar que en les anàlisis de l’epidèmia ja no es pot ser concloent respecte a les dades dels últims tres dies, atès que acostumen a estar incomplert­es perquè no totes es comuniquen al dia. Amb tot, aquesta setmana s’han de mirar amb cautela les de més dies. I és que, com informava ahir aquest diari, han augmentat les queixes pels retards de les PCR. Això indicaria, com ha reconegut el Departamen­t de Salut, que hi ha tants positius i es fan tantes proves que el sistema de seguiment està tocant sostre. La setmana passada se’n van fer gairebé 225.000, 30.000 al dia, algun fins i tot més. Molts CAP i laboratori­s estan al límit i, a més a més, la setmana passada el gran nombre de mostres rebudes va col·lapsar el laboratori de l’hospital Vall d’Hebron, que, com a conseqüènc­ia, ha tingut retards d’uns deu dies. Aquest centre processava unes 4.000 PCR diàries; per exemple, les que fan molts CAP de Barcelona.

Just aquesta setmana tot Catalunya estava pendent de si es notava, en les corbes de l’epidèmia, el tancament de bars i restaurant­s i altres mesures dràstiques preses pel Govern el dia 16, mirant si la R (la taxa de transmissi­ó) baixava unes dècimes, ja que no ha variat gaire. Per això la qüestió ha generat debat entre experts i aficionats a l’anàlisi de dades. Per exemple, a Twitter n’hi havia que

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain