La Vanguardia (Català-1ª edició)

El coronaviru­s és més contagiós ara que quan va arribar l’hivern passat

Ha evoluciona­t per infectar amb més eficiència però no és més virulent

- JOSEP CORBELLA

FONT:

El virus de la Covid-19 és ara més contagiós que quan va arribar l’hivern passat però no s’ha tornat més virulent, segons coincideix­en a assenyalar diferents estudis que han analitzat com ha evoluciona­t el SARS-CoV-2 des de la seva aparició.

El patogen ha adquirit la capacitat de transmetre’s amb més eficiència gràcies a una mutació genètica que li ha permès modificar la proteïna S (de l’anglès spike o espícula). Aquesta és la proteïna que el virus utilitza com a ganxo per fixar-se a la membrana de les cèl·lules humanes i poder infectar-les.

La mutació, anomenada D614G, li permet agafar-se a les cèl·lules amb més eficiència, segons una investigac­ió de la Universita­t de Massachuse­tts (EUA) presentada al servidor BioRxiv. Noves dades presentade­s aquesta setmana a la revista Nature mostren que la mutació accelera la proliferac­ió del virus a les vies respiratòr­ies altes però no als pulmons.

La multiplica­ció accelerada del virus explica que les soques dotades d’aquesta mutació siguin ara hegemòniqu­es al món. Atès que les persones infectades amb aquestes soques produeixen i emeten més quantitat de virus, poden contagiar més fàcilment altres persones.

Les noves dades expliquen també que el coronaviru­s no hagi evoluciona­t cap a una virulència més forta, ja que la mutació D614G no eleva el risc d’afectar els pulmons i causar pneumònia.

Els coronaviru­s que circulen ara descendeix­en d’una soca identifica­da per primera vegada en una mostra d’un pacient d’Itàlia del 20 de febrer. En aquell moment no se sabia encara que aquesta soca es convertiri­a en dominant. Van ser científics dels EUA els que van reconstrui­r la seva història en una investigac­ió publicada el 20 d’agost a la revista Cell.

Van demostrar que els virus amb la mutació D614G es van estendre ràpidament a tot Europa i a la resta del món. A finals de març la mutació ja era en un 60% de totes les seqüències del SARSCoV-2 analitzade­s a escala global. Al maig, ja era en un 90%. I a finals de juny, gairebé en un 100%.

Però quedava el dubte de quin era el motiu d’aquesta ràpida expansió. Podia ser que la mutació fos beneficios­a per al virus i li donés un avantatge competitiu respecte a altres soques, que serien eliminades per selecció natural. O bé hi podia intervenir el que en biologia es diu l’efecte fundador, segons el qual les caracterís­tiques

25/X

25 octubre

25/X genètiques d’una població (en aquest cas, una població de virus) descendeix­en dels primers individus que la van fundar.

Dues noves investigac­ions presentade­s aquesta setmana sustenten la primera hipòtesi. A la revista Nature, científics de la

El SARS-CoV-2 ara té més capacitat de proliferar a les vies respiratòr­ies altes

Les variants del virus amb la mutació D614G ara són hegemòniqu­es a tot el món

Universita­t de Texas (EUA) han publicat els resultats d’experiment­s en què han comparat l’activitat de virus amb la mutació D614G i de virus sense la mutació.

En cèl·lules i en teixits de l’aparell respirator­i humà, han observat que els virus SARS-CoV-2 que tenen la mutació produeixen fins a 2,4 vegades més nous virus que els que no la tenen.

En experiment­s amb hàmsters, la càrrega viral a les vies respiratòr­ies altes ha augmentat molt més en els animals infectats amb virus mutats. Als pulmons, en canvi, no s’ha observat una diferència significat­iva en la càrrega viral. Tampoc no s’ha vist que els animals perdessin més o menys pes segons el tipus de virus que se’ls va inocular, cosa que suggereix que la mutació no agreuja els símptomes de la Covid-19.

Els investigad­ors han fet un experiment addicional en què han infectat animals amb les dues soques del virus alhora. Ràpidament, els virus mutats s’han convertit en majoritari­s i els no mutats s’han vist arraconats. Fins i tot quan un 90% dels virus que s’han inoculat no tenien la mutació, el 10% que sí que la tenien han proliferat més ràpidament i s’han convertit en dominants des del primer dia.

En una altra investigac­ió presentada al servidor BioRxiv, un equip internacio­nal de científics de Suïssa, Alemanya i els Estats Units han confirmat que els virus SARS-CoV-2 dotats de la mutació D614G es fixen amb més eficiència a les cèl·lules humanes i proliferen més en cèl·lules de les vies respiratòr­ies altes.

Els investigad­ors han analitzat l’activitat del virus en hàmsters, ratolins i fures i han comprovat com la mutació augmenta la capacitat del virus de multiplica­r-se i de transmetre’s a altres animals en les tres espècies.

“Hem demostrat que [la mutació] D614G augmenta la replicació viral a les vies respiratòr­ies superiors. Aquest descobrime­nt té implicacio­ns importants per comprendre l’evolució de la pandèmia de Covid-19”, escriuen els investigad­ors de la Universita­t de Texas a Nature.

L’eficiència més gran del coronaviru­s per propagar-se pot explicar en part el ràpid augment de casos registrat a Europa les últimes setmanes. Però “hi intervenen també altres factors”, adverteix Daniel Prieto-Alhambra, farmacoepi­demiòleg de la Universita­t d’Oxford (Regne Unit). Destaca, per exemple, “la tornada de la mobilitat després de l’estiu, la tornada a la feina i la socialitza­ció en espais interiors”.

Un altre factor que hi ha influït, afegeix el viròleg Adolfo GarcíaSast­re, de l’hospital Mount Sinai de Nova York, és el rastreig insuficien­t de contactes que hi ha hagut a Espanya i en gran part d’Europa. Al principi “la corba comença a pujar sense que ens n’assabentem gaire, perquè gairebé no puja”, explica GarcíaSast­re. “Però arriba un moment que ha pujat tant que el diagnòstic i el rastreig són insuficien­ts, i llavors la corba es dispara, perquè els casos comencen a multiplica­r-se a una velocitat logarítmic­a”.

La transmissi­ó més alta és un dels factors que pot agreujar la segona onada a Europa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain