La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez accepta que Ayuso confini Madrid només el pont per garantir que tanca

La presidenta va amenaçar de no restringir la mobilitat si li negaven tancar per dies

- CELESTE LÓPEZ

El Govern de la Comunitat de Madrid va cantar victòria quan l’Executiu de Pedro Sánchez el va autoritzar ahir al vespre a confinar perimetral­ment la regió durant els dos ponts que venen, el de Tots Sants i el de l’Almudena. I va cantar victòria amb eufòria poc continguda perquè entén la lluita contra la pandèmia, que no deixa d’escampar-se per tot el territori, com una baralla amb el Govern d’Espanya, en un intent de demostrar que la regió madrilenya sap més bé que l’Estat com s’ha de fer front al virus. De totes maneres, el president de la Generalita­t Valenciana, Ximo Puig, va anunciar ahir a la nit un tancament de la regió des d’avui a les dotze del migdia i durant set dies.

El pla de Madrid es fonamenta a fer confinamen­ts només a les zones més afectades. El problema, expliquen els experts en salut pública, és que la situació actual ja és prou greu per anar aplicant confinamen­ts petits. D’aquests ja se n’han fet en moltes comunitats, i ja no serveixen. “Estem en una situació, de debò, d’extrema gravetat”, expliquen. Ahir Espanya va tornar a batre el rècord de contagis: 23.580 nous casos. El nombre de morts en 24 hores va arribar als 173.

D’aquesta manera, Ayuso aconseguei­x implantar una solució intermèdia que no es preveu al decret de l’estat d’alarma, aprovat ahir (amb l’abstenció del PP), que consisteix a confinar uns dies sí i d’altres no, cosa que no impedirà que les persones que disposin de més dies que els festius se’n vagin a altres comunitats que no estiguin confinades. A hores d’ara només hi ha tancades les Balears, les Canàries, València i Galícia.

Així, el Govern de Madrid només tancarà la regió avui i el 31 d’octubre i els dies 1 i 2 de novembre (Tots Sants), mentre que dimarts, dimecres, dijous i divendres se’n podrà sortir. Però no els dies 7, 8 i 9 de novembre.

El director del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s, Fernando Simón, pensa que un confinamen­t curt és molt menys efectiu que un de més llarg, però val més això que res, va fer entendre. I és que el desafiamen­t que va llançar ahir la presidenta de Madrid va ser: o el Govern ens deixa confinar només uns dies o no confinem. “Les restriccio­ns de mobilitat, encara que siguin pocs dies, són efectives, menys és més que cap”, va indicar Simón.

La Comunitat Valenciana decreta el confinamen­t perimetral des d’avui i durant set dies

La pugna es va mantenir durant 24 hores, amb molt estira-iarronsa entre els responsabl­es de tots dos executius. Però, al final, va imperar la necessitat que s’adoptin mesures que limiten la mobilitat. “Això és el que compta en la situació en què estem”, van indicar fonts de la Moncloa.

Al matí la vicepresid­enta del Govern, Carmen Calvo, va negar que es pogués autoritzar l’excepció que demanava Madrid, ja que el període d’esmenes ja s’havia acabat, i ahir mateix s’aprovava el text. Tot i això, al llarg de la tarda va canviar d’opinió i va decidir donar el vistiplau al pla Ayuso.

Però la història no s’acaba aquí. El Consell Interterri­torial del Sistema Nacional de Salut que se celebra dimecres vinent, amb les facultats que li atorga el decret d’estat d’alarma, “establirà els criteris d’aplicació relatius a l’eficàcia de les mesures que adoptin les comunitats, com per exemple la temporalit­at de les mesures a set dies. Tot això a fi de protegir el bé major, la salut de la població espanyola davant la Covid-19”, van explicar fonts del departamen­t de Salvador Illa. És a dir, provaran en aquella reunió que les comunitats acordin el temps mínim de les mesures restrictiv­es que posin en marxa per evitar, una vegada més, que Madrid vagi sempre per un camí diferent de les altres comunitats.

 ?? O.BARROSO / EP ?? La presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ahir a l’acte en què va anunciar que confinava la regió només durant els ponts
O.BARROSO / EP La presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ahir a l’acte en què va anunciar que confinava la regió només durant els ponts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain