La Vanguardia (Català-1ª edició)

Intervingu­des dues residèncie­s amb gairebé tots els usuaris infectats

-

Les residèncie­s geriàtriqu­es continuen estant al focus de la pandèmia. La Generalita­t va declarar ahir la intervenci­ó de les residèncie­s Templis Atlantis de Cubelles (Garraf) i La Teva Llar de Lleida (Segrià), amb gairebé tots els usuaris infectats per coronaviru­s. Els departamen­ts de Salut i Treball van decidir intervenir aquests equipament­s per recomanaci­ó de diversos informes sobre la seva situació epidèmica i assistenci­al.

Al centre residencia­l La Teva Llar 30 dels 31 residents són positius, i també la meitat de la plantilla dels treballado­rs. La direcció i la gestió han estat encarregad­es a l’entitat Sant Joan de Déu Terres de Lleida. “Des de Salut es vetllarà perquè l’activitat assistenci­al es presti amb les garanties degudes i s’adoptin les mesures d’intervenci­ó establerte­s”, indica un comunicat del departamen­t.

Al geriàtric Templis Atlantis de Cubelles tots els residents (52) estan infectats i hi ha hagut onze defuncions. Pel que fa al personal, un 60% és o ha estat positiu. La directora del centre, Anna Barceló, va atribuir el brot, detectat a començamen­ts d’octubre, al contagi d’una treballado­ra que es podria haver infectat a través d’un fill seu. “Hi ha hagut una seqüència d’errors que no tenen res a veure amb la nostra gestió”, va argumentar la directora, que va recordar que fins ara la residència no havia registrat cap infecció i que les primeres proves PCR es van contaminar i es van haver de repetir, circumstàn­cia que va endarrerir l’adopció de mesures. Per indicació de la Generalita­t, l’empresa STS Gestió de Serveis Sociosanit­aris s’ha fet càrrec d’aquest equipament de Cubelles.

Segons les conselleri­es implicades, la Generalita­t ha intervingu­t aquestes residèncie­s pel fet que “els informes constaten que tots dos centres estan en una situació excepciona­l d’impossibil­itat” de complir la normativa davant la situació de crisi ocasionada per la Covid-19.

D’altra banda, el brot notificat el 13 d’octubre a la residència municipal de Ribes de Freser (Ripollès) ha ocasionat la mort de sis usuaris, tots amb patologies prèvies. Un total de 39 residents són positius: la majoria asimptomàt­ics o lleus, dos en situació clínica inestable i un està ingressat a l’hospital de Campdevàno­l i evoluciona bé.

El Govern balear va intervenir ahir la residència Reina Sofía d’Eivissa, amb 32 usuaris contagiats. “Amb aquestes decisions s’aconseguei­xen resultats molt bons”, va explicar la directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font, que va expressar preocupaci­ó per la situació de les residèncie­s d’Eivissa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain